duminică, 22 iunie 2008

Despre ordinea prioritatilor si despre impostura

Am citit in jurnalul d-lui Hans Hedrich* cateva insemnari legate de Securitate , tortionari , informatori , interceptari si altele asemenea .
Gingas subiect . Nu tin sa ma pronunt in legatura cu persoanele amintite si faptele atribuite acestora . Nu fiindca sunt nestiutor , dar nu consider ca ar fi oportun .
Despre alte aspecte ale problemei imi propun sa discut .
Primul aspect tine de ordinea prioritatilor . Oricare interesat de subiect stie ca Securitatea a fost bratul inarmat al PCR-ului . Comandantii unitatilor de Securitate aveau dubla subordonare : militara si politica . Concret , se subordonau (si) primului secretar local .
In aceasta ordine de idei , devine de neinteles , pentru mine , furia cu care sunt vanati informatorii Securitatii – de fapt , o parte a acestora si cei care sunt banuiti , cu sau fara motiv , de aceasta calitate – pe de o parte , si indulgenta incredibila de care beneficiaza ofiterii de securitate si fostii stapani ai acestora , pe de alta parte . Fosti stapani care , dupa ’89 , s-au metamorfozat din gardienii comunismului in capitalisti feroce . Ei si (sau) odraslele lor .
Este vreo urma de bun simt si de logica in aceasta stare de fapt ? Vedeti pericolele care sunt mascate de aceasta gresita ordine de prioritati ? Cui foloseste ?
Al doilea aspect tine de cei care inteleg sa-si aroge rolul de instanta de judecata nerecurabila al celor care , dintr-un motiv sau altul , au fost (sau sunt banuiti a fi fost) informatori ai Securitatii .
Iau un singur exemplu : Dinescu . Acest maimutoi evident nesimtit , care se crede (si se poarta ca si cum ar fi) mandatarul lui Dumnezeu printre romani , nu este nimic altceva decat un impostor ahtiat dupa bani , putere si notorietate . Faptele exclud dubiul . Pe deasupra , valoarea lui ca poet este nula (parere personala si , probabil , subiectiva) . Are acest ipochimen calitatea morala si capacitatea intelectuala de a se erija in judecator al unor oameni care , in unele cazuri , ii sunt net superiori ? Si daca cineva este tentat sa spuna da , poate veni cu justificarea acelui da ?
Prezenta nu se vrea si nu trebuie inteleasa ca o pledoarie pro domo in favoarea informatorilor Securitatii .

* Pentru a elimina orice posibila interpretare : apreciez in cel mai inalt grad ceea ce face dl. Hedrich .

Niciun comentariu: