duminică, 27 iulie 2008

Despre asa zisul festival “medieval”

De cand e lumea , gloata este tinuta in chingi cu paine si circ . Spun “gloata” cu tristete si fara nici o urma de aroganta . Din nefericire , numarul celor care au un creier mult prea mare fata de trebuintele lor curente este covarsitor . Dar sa revin la painea si circul de toate zilele : cum pradatorilor situati in varful piramidei trofice nu le este la indemana sa se lipseasca de prea multa paine , compenseaza diferenta prin (mai) mult circ . Si daca circul asta le si umple buzunarele , toata lumea este multumita .

In nota aceasta inteleg si asa zisul festival “medieval” care se consuma , vara de vara , intre zidurile Cetatii . Am folosit ghilimelele din simplul motiv ca , in opinia mea , respectiva manifestare nu prea are a face cu ideea de medieval . De fapt , daca excludem cateva productii muzicale , ceea ce ramane poate fi numit , fara rezerve , talciocul kitschului . Fiindca talcioc devine Cetatea si o parte a Orasului Vechi in zilele acestui “festival” . Un talcioc in care strazile orasului sunt invadate de tot felul de comercianti de porumb fiert si icoane “facatoare de minuni” , de vanzatori de mici si de bere si de “artizani” care vand briz-brizuri importate din China . Printre care se vantura o categorie aparte de “turisti” . Peste tot acest adevarat balci al desertaciunilor , troneaza bannerele firmelor Coca Cola si Vodafone . Medievale si astea .

Persoanele care sunt de parere ca cei cativa mascarici care dau ture prin Cetate , costumati penibil si lovind cu furie in tobe reprezinta o fresca a vietii medievale , sunt intr-o grava eroare .

Dealtfel , intr-un interviu acordat unui post de radio , unul dintre stalpii asa numitei Asociatii Turistice Sighisoara , anume dl. Nelu Lazar (dupa cum era apelat de reporter) , afirma ca , intrucat iarna este un sezon “mort” , “preocuparea primordiala” (sintagma ii apartine) a membrilor amintitei asociatii este aceea de a “inventa” alte si alte “evenimente” care sa atraga “turistii” in Sighisoara . Prin urmare , discutam despre “evenimente” inventate cu unicul scop de a aduce … bani . Nu despre arta , nu despre oameni , nu despre istorie . Nu . Despre bani . Cat mai multi , cat mai repede si indiferent de costuri . Asta ca sa stim cum stam .
Ca unora le place kitschul este o realitate careia , de bine de rau , am reusit sa-i supravietuiesc . Dar nu pot accepta ca respectivii sa-mi vare , cu de-a sila , kitschul lor pe gat . Chiar daca este ambalat conform normelor UE . Cu alte cuvinte , chiar daca majoritatea ar sustine ca asa zisul festival medieval este o manifestare artistica valida si benefica pentru cetatenii orasului , eu voi ramane la convingerea mea : nu este altceva decat circ pentru gloata si un bun prilej pentru ca buzunarele sforarilor sa dea pe dinafara .

Totusi , ar fi un mic amanunt la care cei care pervertesc bunul gust si bunul simt al gloatei , atata cat acestea (mai) exista , ar trebui sa mediteze : indobitocind multimea nu fac altceva decat sa isi grabeasca sfarsitul …

In incheiere , o remarca legata de reportajele produse de atasatii de presa : parca se refera la o alta Sighisoara si la un alt festival decat cele pe care le vad eu . Nici o vorbulita despre , de exemplu , butaforia sordida care spanzura atarnata de “sarmele de curent”. Nimic despre gropile cascate in stradelele pe care calca . Nimic despre starea precara in care a fost adusa Cetatea in anii din urma . Numai si numai admiratie extatica …
Oare ce anume le-a afectat , la toti si concomitent , acuitatea vizuala ?

Niciun comentariu: