vineri, 10 octombrie 2008

O polemica ... III

72. D-lui Tremure , despre dublul etalon (I), scris de florin staicu, on 10-10-2008 19:27

In ceea ce priveste crimele si criminalii este necesar , cred eu , sa punem lucrurile in ordinea lor fireasca . Si o sa incep prin a repeta in intregime intrebarea pe care v-am adresat-o , intrebare pe care d-vs. o reproduceti in parte si fara a aminti motivul care m-a determinat sa v-o adresez .

Deci , “… Interesant finalul apoteotic al “contrareplicii” . Nu ma pot abtine sa nu ma intreb , in context , cam unde vor ajunge cei care accepta crimele impotriva umanitatii comise , zilnic , de catre statul Israel . De exemplu . Sau , de ce nu , de catre mareata natiune americana . Cam ce parere aveti despre aceste crime , d-le Tremure ?”

Si iata si finalul despre care vorbeam , final care incheie dizertatia d-vs. despre “holocaustul” comis de romani : “…Cei nevinovati (dar care au fost martori la crime) striga catre faptasi: „De ce ati savarsit acestea toate? Cum ati putut comite astfel de orori?". Iar ceilalti le raspund, cuprinsi de durere:"Dar voi de ce nu ne-ati spus nimic? Voi nu ne-ati vazut? De ce ati tacut?" In mod sigur, nici eu, nici dl ISPAS nu vom suferi rigorile Infernului. Multi altii insa le vor suferi in mod sigur!” (Nu ma pot abtine sa nu va intreb : ce anume va face sa fiti atat de sigur ?)

Intrebarea mea viza , in primul rand , o chestiune de principiu : folosim acelasi etalon pentru toate crimele , sau unele crime nu suporta judecata comuna . Prin urmare , actualii martori nevinovati ai crimelor comise zilnic trebuie sa taca si sa ajunga in Infernul evocat de d-vs. , sau trebuie sa vorbeasca , fie chiar si sub sanctiunea de a fi etichetati (de d-vs.) drept ridicoli ?

Cu alte cuvinte , crimele infaptuite in contra poporului ales striga la cer si necesita cainta vesnica . Si reparatii materiale fara sfarsit . Dar crimele infaptuite de catre poporul ales ? In contra poporului palestinian , de exemplu ? Cu astea cum ramane ?

Aici este momentul sa precizez ca , personal , traiesc cu ideea ciudata ca o crima ramane crima indiferent de cine este criminalul si indiferent de cine este victima . Aceasta precizare este necesara si pentru a va feri (pe d-vs. si probabil nu numai) de tentatia unor eventuale procese de intentie ulterioare .

Aceste precizari fiind facute , sa vedem cum intelegeti sa raspundeti intrebarii adresate . Din start , comiteti o eroare : alegeti sa raspundeti unor randuri care nu v-au fost adresate , substituindu-va , plin de aplomb , d-nei Marina Caliope . Sa trecem si peste asta .

Dupa ce categorisiti randurile mele drept un “rechizitoriu” indreptat impotriva Americii , in pofida faptului ca , inca de la primele randuri ale raspunsului d-vs. ati avut grija sa definiti termenul (apropos de aceasta definitie , imi permit sa va corectez : rechizitoriul nu este un act “care precede trimiterea in judecata” , ci este actul in baza caruia se sesizeaza instanta , respectiv se trimite in judecata) , afirmati ca ridic “o groaza de probleme fara legatura unele cu altele” . Care sunt argumentele pe care va sprijiniti aceasta afirmatie ?

Epuizand aspectele formale , va lansati in istorisirea catorva povestiri infricosatoare despre unele fapte si obiceiuri atribuite aztecilor si incasilor .
Trec (si) peste faptul ca amestecati lucrurile (referirile mele vizau indienii care ocupau America de Nord , respectiv actualul teritoriu al SUA) . Dar nu pot trece peste afirmatii de genul … “Cu ajutorul tunului, al muschetei si al Bibliei, au reusit, totusi, sa-i dezbare pe indieni de astfel de obiceiuri crunte si primitive”. D-le Tremure , au reusit atat de bine incat atat aztecii cat si incasii au fost exterminati . “Civilizatorii” acestor “popoare primitive” nu au ajuns in Infernul pe care l-ati evocat , cu atata patos , in legatura cu alti criminali ? Sau niste primitivi care “nu cunosteau roata” nu pot fi considerati oameni ? Aveti idee cat de departe de adevar sunteti cand afirmati ca aztecii si incasii erau primitivi si necivilizati ? De fapt , aveti proprietatea acestor termeni ?

Sunt sigur ca realizati gravitatea si cinismul afirmatiei comise . Ceea ce ma pune , oarecum , pe ganduri in ceea ce va priveste …


Pe curand , Florin Staicu

P.S. Nu reusesc sa gasesc nici una din cele 20 de carti scrise de d-vs. Nu puteti sa-mi indicati unde ar trebui sa caut ?

Niciun comentariu: