miercuri, 19 noiembrie 2008

Despre criza (I)


De catva timp suntem bombardati mediatic cu o “stire” : a cazut criza pe noi ca iarna pe sat . Asa , dintr-o data . In fata televizorului , ramanem cu snack-ul in gura (sau cu degetul , dupa caz) cand vedem fierberea care a cuprins “lumea civilizata” pusa fata cu criza .

Ce este , cum se manifesta de fapt si care vor fi evolutiile si consecintele acestei crize este ceva mai greu de priceput . Ca sa nu mai amintesc de cauze … Astea chiar sunt de nepatruns . Toate lucrurile mergeau bine , de fapt mergeau din ce in ce mai bine , pana cand , hodoronc-tronc , nu se stie de unde , de ce si cum , ne trezim cu criza peste noi . Iar “mijloacele” media nu ne prea ajuta sa intelegem . De fapt , parca se straduiesc sa ne bage-n ceata . Asa se face ca dau apa la moara unor oameni rai si cartitori , care profita de moment si ne ameninta ca lumea noastra civilizata se apropie de momentul scadentei . Iata ce sustin acesti nasoi (varianta foarte scurta) :

Departe de a fi o surpriza , aceasta criza a fost previzibila inca din deceniul opt al veacului trecut . In acei ani , un actor de mana a cincea , ajuns sa-si joace rolul vietii , pe numele lui Ronald Reagan , face , aparent din senin , o declaratie ciudata , care avea sa fie inteleasa exact deabia in secolul curent : “Nivelul de trai al poporului american nu este negociabil” .

Anii ‘90 . “Comunismul” intrase in istorie , URSS-ul se dezintegrase , lumea “civilizata” jubila . In Washington insa se muncea . Presedintele Clinton semneaza “Defense Planning Guidance for the Fiscal Years 1994 – 1999” , plan elaborat in timpul administratiei lui Bush Intaiul sub directa coordonare a lui Wolfowitz . Acest plan “de aparare” continea o gramada de lucruri interesante . Printre ele , definitia noii strategii americane . De aparare . Spicuim din aceasta strategie : “… pentru a impiedica ca o putere ostila sa domine o regiune ale carei resurse ar fi suficiente pentru a genera o putere globala” . Nici mai mult , nici mai putin . Dar partea groasa urmeaza : strategia nu vizeaza numai “o putere ostila” , ci si “tari industriale avansate , pentru a le descuraja sa ne sfideze leadership-ul sau sa incerce sa rastoarne ordinea politica si economica constituita” .

De ce aceasta veritabila declaratie de razboi adresata intregii lumi ? Simplu . Liderii Imperiului fusesera avertizati : zilele de aur ale neo liberalismului se apropie de sfarsit . Odata cu asta sosea si scadenta : enormul , irationalul , sfidatorul , nesimtitul consum american , facut pe daiboj , trebuia decontat . Imensa escrocherie dirijata de pe Wall Street se precipita spre masa critica …

Primavara anului 2001 . Statele Unite intra in recesiune . Recesiune care va fi ascunsa de ochii si urechile publicului pana in noiembrie 2001 . Adica pana dupa consumarea faimosului , de acum , “Nine Eleven” . Care eveniment pica la fix pentru a amana catastrofa economica care plana deasupra Americii . Putin cam prea la fix , dupa cum o sa vedem .

In 6 noiembrie 2001 , presedintele Bush al doilea renunta la formalisme si rosteste fraza care pune capat iluziilor unei etape istorice : "You're either with us or against us in the fight against terror." Noua Ordine Mondiala isi iteste chipul had …

P.S. Oare unde am mai citit eu ideea asta , “ori sunteti cu noi , ori sunteti impotriva noastra” ?
.

Niciun comentariu: