marți, 6 octombrie 2009

Despre greva bugetarilor (II)

Acum , ca avem o oarecare perspectiva asupra starii de fapt , sa vedem ce vor bugetarii . Trec peste clamarea nemultumirilor care tin de precaritatea sistemului . Sunt de conjunctura si au exclusiv rolul de a drapa adevaratele pretentii . Iar aceste pretentii sunt doua , mari si late : (cat) mai multi bani si (cat) mai multe privilegii . Mai precis , toate categoriile de bugetari pretind , inainte de toate , un coeficient de ierarhizare cat mai mare . Preferabil cel mai mare . Toti sunt cei mai importanti . Toti sunt indispensabili si de neinlocuit . O lege a salarizarii croita in acord cu aceste pretentii ar trebui sa arate cam ca Oltcitul visat de olteni : cu cinci locuri in fata .

Mai pretind bugetarii nostri indexarea salariilor . Si prime . Si al 13-lea salariu . Si bani de concediu . Si bani de miel . Si bani de porc . Si bani de haine . Si bani de carti . Si indemnizatii . Si stimulente . Si sporuri . De stres . De calculator . De risc . De limbi straine . Si tot asa , pana la 86 (optzeci si sase) de sporuri .

Si mai pretind bugetarii nostri conditii de munca prietenoase . Foarte prietenoase . Birouri bine mobilate . Si bine utilate . Si termopane . Si aer conditionat . Si masini la scara . Dar nu orice masini . Preferabil Audi A8 . Cei care nu pot ridica pretentii la limuzine , se multumesc si cu Loganuri . Dar nu orice fel de Loganuri . Loganuri tunate . De 70.000 de euro . Bucata . Si mai pretind bugetarii nostri suplimentarea posturilor . Si mai pretind pensii pe masura veniturilor . Si pretind , pretind , pretind .

Si cine ar trebui sa le satisfaca toate aceste pretentii ? Statul . Adica acea entitate ambigua reprezentata si gestionata , in numele nostru , de … alti bugetivori . Sa ne gandim putin de unde are statul bani . Sta statul pe un sac cu bani plin-ochi si fara fund ? Un sac fermecat , din care tot iei , fara sa pui , si tot nu se gata ? Nu . Statul nu are alti bani decat cei pe care ii ia , cu japca , de la noi , astialaltii . Nebugetarii . Si cei pe care ii imprumuta in numele si in contul nostru . Cu alte cuvinte , bugetarii cer si pretind de la NOI .

Ia sa vedem acum ce inteleg sa ne ofere acesti vesnic nemultumiti in schimbul banilor pretinsi si al celor primiti . Sa o luam metodic :

Prima categorie de pretentiosi , respectiv cei din serviciile administrative , nu ne dau nimic . Nimic in afara de dureri de cap . De fapt , in plan practic asta le este menirea asumata : sa ne pretinda , sa ne complice viata , sa ne controleze si sa ne sanctioneze . Pe scurt , sa ne faca la buzunar . Toate astea in virtutea unui drept mincinos si avand ca unica norma legea bunului plac . Stiu ca unii dintre d-vs. veti obiecta si veti gandi ca afirmatiile mele sunt cel putin exagerate . Dar lasati la o parte ce spun eu si ganditi-va bine la experientele proprii … Evident , acest indemn nu-i are in vedere pe acei dintre d-vs. care sunt , intr-un fel sau altul , parte in sistem .

Sa trecem la sanatate . Aici lucrurile sunt ceva mai simple si pot fi rezumate scurt : sa ne fereasca pronia cereasca sa avem nevoie de asistenta medicala in lipsa unui portofel bine garnisit .

Sa vedem cum stam cu invatamantul . In acest scop este suficient sa zabovim in preajma unui liceu in jurul orei 11 . Iar daca experienta ni se pare neconcludenta , o putem completa cu vizitarea catorva site-uri de “socializare” frecventate de elevi , gen Hi5 .

In sfarsit , renuntand la tusa de pamflet (amar) , inchei recurgand , din nou , la cifre :

La inceputul anului 2000 , numarul salariatilor din Administratia Publica era de 135.900 . La 31 decembrie 2008 , numarul aceleiasi categorii de angajati a ajuns la 217.500 . In mai putin de un deceniu , din restructurare in restructurare , bugetarii nostri s-au inmultit cu 62,5% . Altfel spus , fiecaror 10 trantori care ne parazitau in 2000 li s-au adaugat , pana in prezent , inca 6 . De ce ? A crescut , cumva , populatia Romaniei ? Din contra . Suntem mai bine administrati ? Priviti in jur . Mai bine aparati ? Mai bine serviti ? Hai sa fim seriosi ! Atunci ?

Singura diferenta sta in greutatea poverii pe care o ducem . Care creste . Si tot creste …

Niciun comentariu: