luni, 16 noiembrie 2009

Minciuna ca principiu politic

Motto : “George Washington nu putea să spună o minciună , Richard Nixon nu putea să spună adevărul , iar Ronald Reagan nu (mai) putea să facă deosebirea dintre ele”.

Una din minciunile cu pretentii de axioma pe care este cladit sistemul pretinde ca in politica este permis orice , inclusiv minciuna . Mai mult decat atat , minciuna trece drept un “instrument politic” nu numai permis , dar chiar necesar . Exista opinii care merg si mai departe : "… in anumite situatii guvernul nu numai că are dreptul , ci are obligatia de a minti în scop pozitiv" (Powell , 1984) . Ca sa-l parafrazez pe J. A. Barnes , chiar daca majoritatea oamenilor ar putea fi de acord cu “obligatia de a minti în scop pozitiv", nu s-ar prea putea realiza un consens si în privinta naturii "anumitor situatii".

Prin urmare , nu gresim concluzionand ca politician este sinonim cu mincinos . Si nu orice fel de mincinos . Nu un mincinos ocazional , de conjunctura , ci mitoman . O consecinta a acestei concluzii este ca un politician nu poate fi si nu trebuie crezut in nici o circumstanta . Cu alte cuvinte , un politician este prin definitie nedemn .

Ajunsi in acest punct , sa ne intrebam cati dintre noi am fi dispusi sa ne incredintam soarta in mainile unor mincinosi patologici dovediti si care isi si asuma , cinic si ostentativ , stigmatul ? Cati dintre noi si-ar incredinta casa si avutul unor hoti recidivisti ? Cati si-ar incredinta copiii unor iresponsabili ?

SI-ATUNCI ?

De ce ii votati ? Nu realizati ca-i incurajati ? Nu vedeti ca-i legitimati ? Nu va dati seama ca votand consimtiti sa va lasati mintiti , inselati si furati ? Chiar nu vedeti cat de tragica este farsa ?

Politicieni alesi ? Politicieni votati ? In nici un caz ! Politicieni scuipati in ochi , oriunde scot capu’ !

P.S. Ar fi de remarcat o asemanare frapanta intre popi si politicieni : in timp ce primii ne promit Paradisul in alta lume , ceilalti ni-l promit pe Pamant , dar intr-un alt timp . Amandoua categoriile pretind , la schimb , supunere . Si mijloace de trai pe masura importantei prestatiei . Aici si acum …

Un comentariu:

Cosmin spunea...

Am spus intotdeauna, fara sa citesc undeva, ca ''politica este arta de a spune omului ceea ce vrea sa auda''. Scopul, este discutabil, profund subiectiv, este in functie de ''cine minte''. Este ca si cum ai face distinctia dintre un dictator rau sau bun.
Minciuna este o chestie caracteristica animalelor, minte si gaita. Problema este ca suntem ''coriti'' pentru supravietuirea individuala si a apropiatilor, asa am evoluat in societati mici, iar acum, intr-o megasocietate in care cu totii venim in contact, concurenat fiind uriasa, se minte pe masura si se exploateaza pe masura.
Nu se dau legin in folosul societatii (doar in mica parte), ci in folosul imbogatirii liderilor si a exploatarii maselor. Asa a fost mereu si asa va mai fi mult timp, este in firea omului. Exista oameni care ar face altfel, dar prea putini ca sa schimbe ceva. Este o problema de ''proportii'' a tipurilor comportamentale in cadrul societatii.