joi, 11 februarie 2010

Inaintea asocierii , cateva randuri pentru locuitorii Cetatii


Cei care locuim in Cetate de mai mult de 10 - 15 de ani vedem cat de mult ni s-a schimbat viata . Si nu in bine . Avem parte de galagie , de aglomeratie , de mizerie , de santiere care nu se mai termina , de parcuri distruse , de masini parcate una-n alta , de povesti si de promisiuni . De ce , pentru ce si cine raspunde pentru toate acestea ?

Cetatea de azi are doua categorii de rezidenti : locuitorii si “operatorii” in turism . In realitate , interesele acestor doua categorii sunt diferite . De fapt , contrarii . Daca cei care locuiesc in Cetate vor liniste , curatenie , ordine si siguranta , cei care detin afaceri in Cetate , dar locuiesc in alte parti  – respectiv “operatorii” – sunt cu adevarat interesati de un singur lucru : de profit . Mare , rapid si neconditionat . In practica curenta , profitul creste in legatura directa cu numarul de turisti . La fel si mizeria , distrugerile , zgomotul , nesiguranta , numarul de masini – intr-un cuvant , disconfortul nostru . Acesta este motivul clar pentru care interesele “operatorilor” sunt in conflict cu interesele noastre .   

Pentru a-si impune interesele , “operatorii” in turism s-au organizat intr-o asociatie , Asociatia Turistica Sighisoara . Membrii acestei asociatii dispun de bani , de relatii si de influenta . Toti sunt încârdăşiţi politic . Parte dintre ei sunt consilieri municipali . Adica ei centreaza , ei dau cu capul si tot ei arbitreaza . De pe aceste pozitii , isi impun interesele fara sa tina cont in nici un fel de interesele locuitorilor Cetatii . Prin urmare , cei “alesi” sa ne gospodareasca banii si comunitatea nu sunt si nu pot fi interesati de ceea ce vrem si de ceea ce ni se cuvine . Maieul este intotdeauna mai aproape decat camasa . Sigur nu gresim daca ii socotim raspunzatori de starea actuala a Cetatii (printre altele) .

Pentru a ne apara drepturile si interesele specifice si legitime , este necesar sa ne asociem si sa stabilim care ne sunt dorintele , drepturile si interesele comune .

Este important ca aceasta asociatie sa apere strict drepturile si interesele pe care le avem in calitate de locuitori ai Cetatii . Cei care au de aparat si alte interese pot sa o faca pe cont propriu , pot infiinta o alta asociatie sau pot , daca le da mana , sa se inscrie in Asociatia Turistica Sighisoara . Din aceste considerente , ar fi bine ca aderarea la asociatie sa fie precedata de o declarare a acestor eventuale alte interese .

Subliniez : daca nu stabilim de la inceput si in clar scopul si limitele asocierii – respectiv apararea drepturilor si intereselor ca locuitori ai Cetatii – nu numai ca nu vom obtine nimic , dar asociatia va fi deturnata , confiscata si folosita pentru a legitima pretentiile si actiunile “operatorilor” in turism . Altfel spus , va fi folosita impotriva noastra .

Nu trebuie uitat : “operatorii” sunt si politicieni , si consilieri . Hotarasc , cheltuie banul public ,  conduc si dispun de oras nu pentru noi , ci pentru ei .     

P.S. In rezumat , cateva cuvinte pentru binevoitorii care se vor repezi sa rastalmaceasca sensul celor afirmate : TURISM DA , DAR NU IN PRIMUL RAND , NU ORICUM , SI , MAI ALES , NU CU ORICE PRET .

3 comentarii:

BN spunea...

Domnule Staicu, ce s-a intamplat cu Sighisoara Samizdat? Cam ecletic mesajul final al Domnului Gota. Sincer nu am inteles mai nimic... Mai urmeaza vreo etapa sau asta a fost?
Cu stima BN

Florin Staicu spunea...

Sighisoara Samizdat este creatia si proprietatea exclusiva a lui Sandu . Prin urmare , dispune dupa cum doreste , cu sau fara explicatii .

Asta este tot ce va pot spune .

BN spunea...

Va multumesc!