vineri, 5 februarie 2010

Romania , dupa 20 de ani (II)

De 20 de ani auzim acelasi refren : “inainte sa ne fie mai bine , trebuie sa ne fie mai rau” . Cui “sa ne fie” si de ce neaparat “trebuie” , nu ne mai spune nimeni .  

Dincolo de cliseele repetate pana la saturatie , realitatea : de 20 de ani , mergem din rau in mai rau . Pe Romania noastra , a celor “de rand” , traitori de azi pe maine , a crescut o Romanie maligna . O  Romanie a imbuibatilor , a politicienilor , a bugetarilor de lux , a invartitilor si a speculantilor , a fotbalistilor si a manelistilor , a bancherilor si a “oamenilor de afaceri” , a notarilor si a avocatilor , a “magistratilor” si a politistilor corupti . O Romanie maligna care pretinde . Pretinde “venituri” de lux , pensii de lux , conditii de lux , concedii de lux , profituri de lux , vile de lux , masini de lux , cavouri de lux . Pretinde  spitale separate . Si scoli separate . De lux . Toate de lux . Toate de la noi . Toate platite de noi . Muncite de noi . Trase de la gura copiilor nostri .   

De la an la an , imbuibatii si speculantii vor tot mai mult si mai multe . Si birurile cresc . Cresc necontenit . Cu toate astea , pentru noi nu sunt bani . Nu avem salarii , nu avem pensii , nu avem spitale , nu avem invatamant , nu avem justitie , nu avem siguranta . In compensatie , avem parte de circ . De circ , de justificari si de promisiuni . Minut de minut . Pe toate caile si in toate felurile . Avem fotbal si manele , jurnale de la ora 5 si talk show-uri , teledon-uri si  Big Brother , Can Can-uri si Click-uri , Carcotasi si Buzdugani , Esca si Radulescu , Nasu’ Moraru si Diaconescu direct . Peste astea , comunistii , FMI-ul , greaua mostenire , intrarea in NATO , intrarea in UE , din nou greaua mostenire , criza si din nou FMI-ul .   Fluvii de latura si lamentari nesfarsite care se revarsa , necontenit , peste capetele noastre . 

Adevarul ? Ce conteaza adevarul ? Cine mai distinge adevarul ? Cati mai pot rosti adevarul ? Si cati mai pot suporta adevarul ?  Tumora maligna nu se trateaza cu aspirina . Fie este extirpata , fie omoara . De aceea , trebuie sa stim ca    

“Dreptul oamenilor primeaza asupra dreptului statului . Autoritatea statului nu este si nu poate fi un scop in sine : in acest caz , orice tiranie ar fi inviolabila . Cand un guvern isi conduce poporul spre dezastru , razvratirea poporului devine nu un drept , ci o datorie .  

Orice guvern doreste , in mod firesc , sa mentina pe propria socoteala , puterea . Chiar daca (sau mai ales daca) este nefasta si a tradat - de mii de ori - interesul national .  

Pentru a-si apara drepturile , cetatenii pot si trebuie sa foloseasca aceleasi arme de care se foloseste si guvernul abuziv si tradator ; lupta trebuie dusa prin mijloace “legale” atata timp cat puterea abuziva se foloseste de ele . Daca opresorul recurge la mijloace ilegale , nu trebuie ezitat : cand viata iti este amenintata , problema legalitatii devine secundara” . (citat aproximativ)

Niciun comentariu: