marți, 6 iulie 2010

Ce este FMI-ul ? (II)

Formal , acordul de la Bretton Woods odata “negociat” si “convenit” , trebuia ratificat de statele participante . Este util de stiut si de inteles cum au decurs acele ratificari . In acest sens , ilustrativ este exemplul Angliei , (si pe atunci) aliatul cel mai apropiat al SUA . 

Dincolo de faptul (evident pentru toata lumea) ca Fondul era “o formula perfecta pentru continuarea dominatiei economice a SUA si indatorarea permanenta a tarilor sarace” si “stabilirea hegemoniei dolarului ca unitate de cont intre state” (G. Monbiot) , parlamentarii englezii erau constienti de faptul ca delegatia lor nu a reusit sa obtina decat cateva concesii marunte , si acelea temporare . 

Desi Keynes a facut eforturi sa apere rezultatele conferintei in fata Parlamentului (in particular justificand atitudinea cu fraza “mai bine un sistem bazat pe reguli gresite decat un sistem lipsit de reguli”) , a fost silit sa admita public (in The Times) ca unele dintre politicile convenite la Bretton Woods “e posibil sa fie stupide” si “distructive pentru comertul international” (G. Monbiot) . Prin urmare , parlamentarii englezi au ezitat in a ratifica acordul .

In cele din urma , americanii au “informat” Parlamentul britanic ca , daca nu ratifica acordul , vor fi privati de urmatorul imprumut de razboi . Acesta a fost un argument suficient de convingator . 

La ratificare , sir E. Holloway a prezis ca “sistemul american va conduce la o indatorare intre tari care nu va putea fi stinsa” , iar G. Crowther (editor la “The Economist”) a avertizat “... Lord Keynes a avut dreptate . Lumea va regreta amarnic ca argumentele sale au fost respinse” .
______________________________________________________________

Personal , consider ziua incheierii “acordului” de la Bretton Woods drept momentul in care cancerul iudeo-americano-sionist a reusit sa disemineze (si) in finantele mondiale . Cum ? In principal prin stabilirea dolarului (controlat de FED*) drept moneda de decontare obligatorie intre state .


* FED-ul (Federal Reserve System) este , foarte pe scurt , o entitate PRIVATA care dispune (de) politica monetara a SUA . Altfel spus , un fel de Banca Nationala a SUA . Principalii actionari (proprietari) ai FED au fost - si sunt - jidani (cei interesati sa afle detalii pot accesa link-ul acesta) .

Niciun comentariu: