sâmbătă, 24 iulie 2010

Și a fost prima zi ...


Vineri . Ora 11.00 . Imi infrâng scârba și dau o raită prin Cetatea prinsă  in frenezia pregătirii “festivalului” .
Prima constatare : zeci de autoturisme , autoutilitare și camioane ingrămădite pe stradelele lăturalnice . Posesorii acestora (in majoritate tarabagii și "artiști"-paiațe) n-au aflat de edictul dat (dar comunicat cam sotto voce) de edili : pe timpul “festivalului” accesul auto in Cetate este interzis , cu excepția “riveranilor” . Care “riverani” vor parca exclusiv in curțile proprietate .
   Doamne Fereste de un incendiu . 
Perfect posibil , ținand cont de circumstanțe ...

A doua constatare : partea centrala a Cetății plină ochi de tarabe și tarabagii . Majoritatea vând diverse mărunțișuri medievale , cum ar fi flori din plastic , peruci din plastic fluorescent , ș.a.m.d. .

  Sub nasul ATS-ului , sabotori ai medievalului ...

A treia constatare : apar primii “turiști” . Se invârt , debusolați și cu ochii goi , printre mașini , tarabe , tarabagii și “organizatori” . Aceștia din urmă , asudați dar plini de importanța momentului , calcă apăsat și behăie ostentativ in aparatele de emisie-receptie . Ma umflă râsul cand remarc printre ei și câțiva vajnici membri ATS* . Indivizii ăștia pur și simplu nu au simțul ridicolului ...
 Scena centrala . Tipic medievala . La fel masinile . 
Doi turisti . Restu' de-ai casei ...

Lângă scara acoperită se dau in spectacol patru tineri imbrăcați in negru , pletoși și slinoși . Chinuie ceva instrumente muzicale și scot răcnete neomenești . Câtiva “turiști” cască gura . Oare care o fi legătura slinoșilor cu medievalul ? Jegul ?
________________________________________________________
Vreau - nu vreau , spre seara ascult , din curte , câteva din producțiile “trupelor” campate - la cort - in fața Primariei . Remarc o piesă de teatru , in limba engleză , având drept subiect lupta dintre diavol si Isus . In distribuție câțiva tineri americani aflați in misiune de (re)creștinare a dominionului . Prestația se incheie cu o jumătate de oră de gospel (medieval) la un volum care pune in pericol integritatea timpanelor pe o raza de cel putin 50 metri .  
Urmează câțiva papagali strident colorați care se fugăresc reciproc , cârâind ca din gură de șarpe si agitând bezmetic niște săbii de recuzită . Incerc să mi-i inchipui pe un câmp de luptă . Mă umflă , din nou , râsul .
In pauzele dintre reprezentații se ascultă muzică (medievală) sud americană .   
Târziu in noapte , cireașa de pe tort : focul de artificii . Organizatorii se țin de cuvânt . Vom avea , trei nopți la rand in loc de una , focuri de artificii . Ieftine . Prin urmare , anul acesta vom plăti (noi , comunitatea) artificierilor nu 5.000 , ci 15.000 lei .  Așa , in ciuda crizei ...   
Prima impresie : mai multi tejghetari , tarabagii , circari , organizatori , jandarmi , polițiști , polițiști comunitari si zapcii decât turiști .
Turisti ioc . In planul secund , ruina fostului parc al bisericii ...

Butaforie tip ATS (adica de neam prost) . Ma
gandesc cat de bine le-ar sta atarnati de niste funii ...


* ATS = Asociația Turistică Sighișoara . Ma simt dator sa fac această precizare cu fiecare ocazie , pentru a nu incuraja dezvoltările tendențioase ale acronimului (ex. Asociația Talharilor Sighișoara) .

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte bine punctat. Felicitari!Aceasta e mizeria din Sighisoara. Nu am nimic impotriva festivalului daca ar fi organizat cu cap de catre oameni corecti, insa cand stiu cine e in spatele acestui festival mi se face o sila groaznica.Pacat ca a disparut Sighisoara Samizdat, insa cred ca toate au o limita si cred ca D-nul Gota a ajuns la aceasta limita, intr-un cerc atat de infect cum e la S.Il felicit, la fel ca si pe dvs pt toate articolele si munca pe care a-ti depus-o in folosul comunitatii.Inteleg perfect sentimentele zilnice pe care le traiti, le traiesc si eu mai de departe insa cu aceeasi tristete, pacat, mare pacat ca avem asa "elita" vai de capul nostru! Pacat ca lumea nu vede, nu reactioneaza, cat se mai poate rabda? S-au atrofiat creierele? Nu pot sa cred ca sighisorenii acepta zilnic aceste mizerii care-i adancesc in necivilizatie si lipsa de respect.Oameniilor e orasul vostru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!