joi, 9 septembrie 2010

Asociatia Culturala Breslele Sighisorene


Aflu , cu obida , ca Sighisoara s-a pricopsit cu o noua asociatie : Asociatia Culturala Breslele Sighisorene . Initiatorii asociatiei sunt aceeasi omniprezenti membri ATS (Asociatia Turistica Sighisoara) , “oameni de afaceri” prosperi , stalpii Sighisorii .

La ce le trebuie “operatorilor” inca o asociatie ? Raspunsul este simplu : aici pot fi cooptate si persoane cu alte ocupatii , dar dornice de incardasire si iubitoare de cultura . Alte ocupatii , dar nu orice fel de ocupatii . Sunt preferate persoanele bine situate , cu punga groasa , influente , deschise spre colaborare si ajutor mutual . Cateva exemple de persoane cu ocupatii  eligibile : procurori , judecatori , politisti , lucratori ai organelor fiscale , sefi din Primarie , notari , avocati , doctori , s.a.m.d. .

Studiind aceste afinitati elective , ma intreb daca numele asociatiei nu ar trebui modificat din Asociatia (...) Breslele Sighisorene in Asociatia (...) Castele Sighisorene . La “Culturala” se poate renunta . Manelele , muzica de pahar si pokerul pe mize mari nu sunt chiar categorii culturale . 

Sa trecem la scopurile revendicate de initiatorii nou infiintatei asociatii . Sar peste textele de deschidere si ma opresc direct la fond : din start , asociatia pretinde . Pretinde Turnul Fierarilor . Pentru ce ? Evident , pentru activitati de mecenat cultural . Mecenat care aflam ca urmeaza sa fie “sustinut financiar de Consiliul Local”* (adica de noi) , dar va fi condus de un “board”* ales de operatori (adica de ei) . Intr-un cuvant , un alt minunat parteneriat public-privat , platit de noi in folosul lor .   

Din nefericire , initiativa se loveste de o mica problema : Turnul este in folosinta Asociatiei Pictorilor Sighisoreni (nu cunosc , inca , denumirea exacta a acestei asociatii) si functioneaza de cativa ani ca un (fel de) Centru Cultural . Ce-i de facut ? Stiut fiind faptul ca operatorii sunt indivizi intreprinzatori , care se calauzesc dupa un principiu simplu , dar sanatos (vazut , placut , adjudecat-japcuit) , au gasit urgent rezolvarea : un Protocol de colaborare cu administratorii de drept ai Turnului , protocol in care se angajeaza sa “mute agora in interior”* (adica sa confiste Turnul) , sa “sparga monotonia vietii comunitare”* si sa “reprezinte in relatiile cu tertii Centrul de proiecte culturale”* . Asa , netam-nisam .

Mai aflu ca reprezentantul Asociatiei Pictorilor Sighisoreni s-a trezit , din senin , cu Protocolul varat sub nas , spre semnare . Evident , omul a refuzat : "protocolul" puțea a abuz . In plus , chiar daca ar fi vrut , nu avea mandat pentru a accepta o asemenea samavolnicie . Prin urmare , a refuzat . Imediat dupa refuz , a fost “invitat” (telefonic) la o discutie intr-un birou (de stat) frumos parchetat . Unde i s-a “sugerat” sa n-o faca pe desteptu’ .
________________________________________________________

Deci asa ! Mai nou , operatorilor le-a casunat pe “monotonia vietii comunitare”* ! Si vor s-o “sparga”* ! Cu de la ei putere !

Oare ce-ar fi daca vreunul (sau mai multi) dintre noi , cetatenii de rand ai comunitatii , ne-am trezi ca vrem sa spargem falcile unuia sau mai multor operatori ? Asa , netam-nisam ? Cu de la noi putere ?

Foarte curand , voi fi in masura sa public (si sa comentez) Protocolul "de colaborare" .          

* citate din “Protocol”
    

Niciun comentariu: