luni, 6 septembrie 2010

Hotel Sighisoara - Capitolul I


In cursul acestei dimineti m-am infiintat la Primarie pentru a inregistra urmatoarea adresa - reclamatie :
 Camera 11 era , in continuare , inchisa , dar am fost observat si abordat de persoana cu care am discutat vineri . Pe scurt , am fost informat de faptul ca pot ridica copiile solicitate , daca le platesc . Mi-am exprimat , din nou , acordul , si am aflat ca respectivele copii trebuie facute la o firma privata cu punct de lucru in Primarie (alt exemplu de parteneriat public - privat) . Ajuns acasa* , parcurg documentele si aflu urmatoarele : 
Hotararea Consiliului Local nr. 77/26 sept. 2002 constata necesitatea denuntarii contractului de asociere cu Akronea SRL si Ratiu Sorin si necesitatea incheierii unui nou contract de asociere cu Medieval Tour SRL , “avand ca obiect exploatarea in participatie a hotelului Sighisoara” . 

Primul pas : inregistrarea imediata a unei noi cereri , prin care solicit copii dupa contractul initial , dupa eventualele acte aditionale ale acestuia si dupa HCL de reziliere .    
Pana primesc si aceste documente , cateva observatii pe marginea contractului de asociatiune cu nr. 7.242/23 oct. 2002 :
1. Medieval Tour SRL este aceeasi Marie , cu o alta palarie : SC Akronea SRL (Lazar Ioan) 50% , Ratiu Sorin 50% .
2. valoarea imobilului proprietatea comunitatii locale a fost evaluata la 146.022 dolari SUA , valoare compusa din :
- 119.597 dolari valoare anterioara lucrarilor de “consolidare , modernizare si amenajare” .
- 19.673 dolari valoarea terenului si
-   6.752 dolari cheltuieli autorizare .

Prin urmare , prima la mana : un imobil cu mai multe corpuri de cladire , situat in buricul Cetatii si avand cateva mii de mp. , este evaluat la mai putin de 120.000 de dolari . Asta in conditiile in care case obisnuite situate in aceeasi zona si aflate in aceeasi stare se vindeau , exact in respectiva perioada , cu minimum 150.000 euro !
3. aportul Medieval Tour SRL este in suma de 718.600 dolari SUA , din care :
- 675.239 dolari lucrari constructii , instalatii si amenajare
- 43.361 dolari dotari necesare exploatat hotel

A doua la mana : lucrarile de reparatii (ale imobilului) depasesc de peste 5 (cinci) ori valoarea imobilului . Deci nu o data , nu de doua ci de CINCI ORI ! Si au fost “acceptate si insumate” de onor alesii locali ! Foarte curand URMEAZA SA SOLICIT DEVIZELE ACESTOR LUCRARI . Si cele estimative , si devizele finale . Sunt f.f. curios sa aflu care firma a executat aceste lucrari . Neverosimil de ample .   
4. In urma “negocierii” , s-au convenit urmatoarele participatii la profit si pierderi : 20% Primaria Sighisoara (respectiv bugetul local) si 80% Medieval Tour SRL . Corect ? Corect !
5. Totusi , cu titlu de exceptie , se convine ca partea Primariei sa nu fie mai mica decat 300 euro lunar . Cum s-a respectat aceasta clauza urmeaza sa vedeti ceva mai la vale : in anul 2009** , de exemplu , "partea Primariei" a fost de ... cca. 55 (cincizeci si cinci) euro lunar ! Ce parere aveti ?
6. Durata contractului de “asociere” : 49  de ani . O juma’ de secol ! Cu posibilitati de prelungire ! Ciudat cum lacomii , fara exceptie , traiesc cu impresia ca sunt nemuritori ...
 7. Asociatia este condusa de un Consiliu de administratie , format din primar Danesan Dorin (1 vot) , Ratiu Sorin (2 voturi) si Lazar Ioan (2 voturi) . Conducerea executiva : Medieval Tour SRL (Lazar&Ratiu) . Cheltuielile pana la concurenta sumei de 20.000 USD sunt angajate de executivi FARA a fi necesar acordul asociatului primar . Contabilitatea “asociatiei” : Medieval Tour SRL .
Traduse pe romaneste , aceste prevederi inseamna : Lazar&Ratiu fac ce vor , cand vor si cum vor . Asociatul primar este mana moarta . Iar primarul nu se reprezinta pe sine , ci pe noi .

8. Pentru orice eventualitate , cineva s-a gandit sa introduca o clauza nu numai perfect inutila , dar chiar periculos de ambivalenta : Medieval Tour SRL este succesoarea primilor doi constructori (Akronea SRL & Ratiu) si este socotita drept “constructor de buna credinta” .    

Restul prevederilor sunt , in momentul de fata , mai putin importante . Iata contractul :


Sa trecem la “sumele incasate de bugetul local in contul parteneriatului (sic!) dintre municipiul Sighisoara si Medieval Tour SRL . Iata documentul (nesemnat , nestampilat) :


Sa facem cateva socoteli simple : considerand valoarea medie de 1 euro = 4 lei , rezulta ca in cei sase ani enumerati , comunitatea locala a castigat (“in contul parteneriatului”) in medie suma de 1650 euro / an , respectiv uluitoarea suma de 137 euro / lunar** (mult sub cei 300 de euro "pe cale de exceptie") .

A treia la mana : inchiriatul unei camere pentru o zi la hotel Sighisoara costa ... ghiciti cat ?
Si stiti cat umbla vorba ca plateste chirie d-nul Lazar Ioan (zis Joker) pentru un spatiu comercial de pana in 250 metri patrati utili (restaurant) situat undeva sub Cetate ? 1.000 (una mie) euro/lunar !  

Up date : aud azi , 8 septembrie , ca suma platita cu titlu de chirie  pentru restaurantul amintit ar fi de 1.800 (una mie opt sute) euro/lunar ! 

Privind sumele , comparand si meditand – nu mult – cum ati defini , printr-un singur cuvant , “parteneriatul” ?



* la cca. 1 ora dupa ce am ajuns acasa , apar la poarta doua doamne  (angajate ale Primariei) care imi inmaneaza , sub semnatura , INCA UN DOCUMENT : 


 ** urmeaza sa depun o sesizare (initial) catre Primaria Sighisoara , in care sa atrag atentia onor primarelui ca "partenerii" nu respecta anumite clauze contractuale . 

- VA URMA -

Niciun comentariu: