marți, 2 noiembrie 2010

Tupeu ciocoiesc*


Primesc , in dimineata asta , o recomandata . De la Primarie . Timbrata din bani publici . Recomandata contine o adresa catre Domnule Primar , semnata Anca Silvia Ratiu . Comunicata si mie “spre stiinta” :


In rezumat , adresa (care este , de fapt , o jalba) solicita onor primarelui “aplicarea art. 41 al. 1 si 2 Sectiunea intai privind drepturile functionarilor publici din Legea 188/1999 republicata , privind Statutul functionarului public” . Motivul : pretinsa hartuire a carei victima semnatara se reclama a fi . Evident , nu uita sa sublinieze ca se simte “acuzata , jignita si amenintata” , facand referire la articolele publicate pe acest blog si la o discutie avuta cu mine “in prezenta colegei Daniela Sutu” . Uita sa precizeze , insa , cateva amanunte posibil relevante : maniera la care a avut initiativa discutiei , faptul ca eu am fost cel care a insistat sa o purtam in prezenta d-nei Sutu si calitatea reala a acesteia (respectiv colega sau subalterna) .

Mai afirma (de fapt aceasta este singura afirmatie corecta si exacta) ca “am formulat raspunsuri la solicitarile adresate institutiei … avand ca obiect contractual de asociere in participatiune al Municipiului Sighisoara (?!) cu SC Medieval Tour SRL – in care unul din actionari este sotul meu Sorin Ratiu - …” .

Observatii preliminare

1. Pentru a o feri de ispita pe d-na Sutu si pentru a nu o lungi inutil : intreaga discutie (de cand am spus buna ziua si pana cand am spus la revedere) este inregistrata . Cand voi considera de cuviinta o voi publica .

2. In legatura cu cele “dezvoltate pe blogul (sau) personal” fiecare dintre d-vs. poate aprecia cum stau lucrurile .

3. In legatura cu “raspunsurile formulate” in calitate de responsabil cu furnizarea informatiilor de interes public si sotie actionar Sorin Ratiu , asemenea .  

4. Fiindca distinsa d-na Ratiu isi insuseste - in sfarsit si fara echivoc  - calitatea de functionar public si solicita protectia Legii 188/1999 , voi face , si eu , trimitere la Codul de conduita a functionarilor publici (Legea nr. 7/2004) , care , la art. 4 lit.(e) , defineste astfel conflictul de interese : “acea situatie sau imprejurare in care interesul personal, direct ori indirect, al functionarului public contravine interesului public, astfel incat afecteaza sau ar putea afecta independenta si impartialitatea sa in luarea deciziilor ori indeplinirea la timp si cu obiectivitate a indatoririlor care ii revin in exercitarea functiei publice detinute” . Suficient de clar ?

5. Acelasi Cod de conduita prevede , la art. 23 al.(1) : “Incalcarea dispozitiilor prezentului cod de conduita atrage raspunderea disciplinara a functionarilor publici, in conditiile legii” . La al. (4) al aceluiasi articol apare o prevedere si mai interesanta : “In cazurile in care faptele savarsite intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala competente, in conditiile legii” . 

Aceasta ultima prevedere , coroborata cu prevederile art. 253/1 Cod Penal si cu cele sesizate onor primarelui cu adresa nr. 21.895/20.10.10 (publicata mai jos) , deschide o noua perspectiva intregii chestiuni , deosebit de interesanta si asta

   
6. Vizavi (ca s-o citez pe reclamanta) de alte prevederi ale Codului de conduita a functionarilor publici , cum ar fi cele stipulate de art. 8 si 12 si art. 25 , ce sa mai zic ? Nici nu poate fi vorba . Doar stim prea bine ca sunt legi si legi . Unele se invoca , altele nu . Unele se aplica , altele nu . Ca asa-i intr-un stat de drept

In concluzie

1. De ce jalba-n protap acum si nu imediat dupa discutii ? Raspunsul este simplu : solicitand copii dupa devizele investitiilor in hotel Sighisoara , am atins nervul . Probabil ca incep sa fiu luat in serios .

2. Gradual si atata timp cat voi putea sta in picioare , mergem mai departe . Cat de departe va fi nevoie . Pana la capat (vorba sefului ATS) sau pana cand toti cei vizati vor pricepe ca Cetatea (si orasul) nu-i a lor si ca legile sunt facute pentru toti , nu numai pentru bizoni (vorba senatorului local) .



* TUPÉU Îndrăzneală , cutezanță care întrece limita cuvenită ; obrăznicie , impertinență . Sursa: DEX '98
* CIOCÓI 1. Termen de dispreț pentru un parvenit 2. (Înv.) Fecior în casă , servitor angajat la un boier . Sursa: DEX '98



P.S.  Ma intreb daca distinsa d-na Ratiu stie cum este supranumita (evit sa scriu poreclita) de “colegii” dumneaei ? Dar onor primarele oare stie (de ce)
       Asemenea , as fi curios sa aflu daca distinsa d-na a citit toata Legea pe care o invoca (L. 188/1999) , respectiv daca a ajuns cu lectura si la art. 77 al.(2) lit.(j) ...


         UPDATE 

Am recitit jalba . Nu ma pot minuna indeajuns de doua din cele sustinute de distinsa d-na Ratiu cu o dezinvoltura care frizeaza (…) :

1. “am formulat raspunsuri la solicitarile adresate institutiei … avand ca obiect contractul de asociere in participatiune al Municipiului Sghisoara cu SC Medieval Tour SRL – in care actionar este sotul meu Sorin Ratiu - …” (fara comentarii) , si

2. “in procesul de elaborare a acestor raspunsuri (sic!) – caruia i-am alocat un timp considerabil din programul meu de munca” , “raspunsuri … in numar de cinci , una in 2009 , si 4 in 2010” .

Trec peste greselile absolut jenante pentru o participanta la olimpiada de romana si ma opresc la fondul chestiunii : 5 (cinci) raspunsuri in 2 (doi) ani reclama “un timp considerabil din programul (meu) de munca” ? Asta in conditiile in care ai avut la dispozitie un intreg aparat functionaresc ?

         Aproape neverosimil de penibil ... 

Niciun comentariu: