miercuri, 26 ianuarie 2011

Concurenta e buna . Pentru afacerile altora …


Ne inchinam conceptului de economie de piata si invocam virtutile concurentei ca pe cele ale unui panaceu de esenta divina . Asta chiar daca suntem departe de a le intelege si doar atata timp cat se aplica altora . De indata ce concurenta vizeaza una din afacerile noastre , recurgem la orice mijloace s-o inlaturam . Iar atunci (si numai atunci) cand n-o (mai) putem inlatura , incercam tot felul de manopere sa i ne sustragem (vezi inclusiv urzirea unor “parteneriate” care duhnesc de la o posta a cartel*) . Evident , ma refer doar la unii din noi …
______________________________________________________

Primesc in aceasta dimineata o scrisoare de la RCS & RDS , scrisoare prin care sunt informat ca , “in urma parteneriatului** incheiat intre (…) Teleson si compania lider de piata (…) RCS & RDS” , sunt “invitat” ca pana in 28 februarie sa optez “pentru oferta de servicii Digi” . Scurt pe doi . 


Ce poti spune pus in fata unei asemenea “invitatii” ? As fi trecut oricum la “Digi” , dar nu asa !

Cu toate ca nu ma trage inima , ma vad nevoit sa las altele la o parte si sa studiez contractul incheiat cu Teleson . Sa vad in ce masura rezilierea (poate cesionarea) unilaterala a acestui contract este sau nu legala . Iar daca nu este legala , sa decid ce fac (inghit galusca sau angajez inca o lupta) . S.a.m.d. .   

Colac peste pupaza , ma sacaie o intrebare : oare nu cumva “parteneriatul” notificat este de competenta Consiliului Concurentei ?
______________________________________________________

Presa de azi reproduce , in corpore , o informatie interesanta : in ceea ce priveste contractele cu statul , “firmele senatorului PDL Petru Başa bat orice record, de departe. Acesta are 617 contracte încheiate cu instituţii ale statului, TOATE atribuite prin încredinţare DIRECTA.” Ce ziceti ? Eu spun ca si aici sunt banii talhariti de la mine si de la dumneavoastra …  

Cum vom iesi din acest cosmar ? Strict in doua moduri : fie “parasind sistemul pe cale naturala” (vorba dementului cazut , “in direct” , in cap - vezi aici) , fie (daca vom trai suficient) prin foc si sange . Exclud , cu tristete , orice alta alternativa . 
        Cand vom iesi din acest cosmar ? Mai bine sa n-o stim …
  

* CARTÉL = uniune monopolistă în care (doua sau) mai multe întreprinderi din aceeași ramură de activitate încheie o convenție, stabilind prețurile, condițiile de vânzare și de aprovizionare, termenele de plată, cantitatea de mărfuri ce urmează să o producă fiecare și își împart piețele de desfacere, în vederea limitării sau eliminării concurenței.    

** PARTENERIÁT  = asociere a doi sau mai mulți parteneri (de afaceri). (sursa : DEX online)

Precizare : scopul definitiilor de mai sus este acela de a exclude orice ambiguitati (de interpretare) .

   

Niciun comentariu: