luni, 21 februarie 2011

Circ televizat din vama


In ultimul timp “lupta impotriva coruptiei” s-a mutat pe granite . Saptamanal , cate o companie de incoruptibili de la DGA si DNA (secondati indeaproape de nelipsitii si absolut penibilii mascati) calca cate un punct de trecerea frontierei si salta , de-a valma , politisti de frontiera si vamesi .

Cat de incoruptibili sunt incoruptibilii aflam din diverse publicatii (vezi aici , de exemplu) . Cat de corupti sunt vamesii si politistii de frontiera o stim marea majoritate a celor care am trecut printr-un punct de frontiera . Si n-o stim de ieri , de azi* , ci de 20 de ani . Este suficient sa arunci o privire in parcarile punctelor de frontiera ca sa intelegi cum sta treaba : dintr-un venit de (maximum) 500 de euro lunar nu-ti permiti masina de 50.000 de euro …

Prin urmare , un lucru este cert : circul televizat din vami nu are a face cu legea . Ce alteva il explica are prea putina importanta .

Data fiind notorietatea si vechimea starii de fapt , legea ar fi putut fi si ar fi trebuit aplicata cu multi ani in urma . Sustinerile cum ca nu s-a cunoscut "amploarea fenomenului" sau/si ca sistemul legislativ nu este adecvat acuza , nu justifica . Situatia a fost bine cunoscuta de toata lumea , iar daca legile nu au fost (nu sunt) adecvate , ar fi trebuit (trebuie) schimbate sau abrogate . Inclusiv punctul 8 al art. 44 din Constitutie . Iata cum ar putea sa arate , in opinia mea , un text de lege care ar rezolva urgent problema coruptiei :

Luarea si darea de mita se pedepseste cu inchisoare pe viata .
Functionarii care exercita autoritatea statului si a caror avere nejustificata depaseste contravaloarea sumei de 10.000 euro vor fi condamnati la inchisoare pe viata . Averea nejustificata va fi confiscata . 
Aceeasi pedeapsa si confiscarea averii nejustificate se aplica alesilor a caror avere nejustificata depaseste contravaloarea sumei de 10.000 euro . 
Procesele care privesc asemenea fapte vor fi judecate cu prioritate si cu maxima celeritate .
________________________________________________________

Foarte probabil arestatii vor fi eliberati curand . Procesele vor trena ani de zile , si , in final , se vor incheia cu achitari sau , cel mult , cu cateva condamnari scurte si formale . Achitatii vor da statul in judecata si vor fi reincadrati . Li se vor plati salariile din urma si-si vor putea relua , nestingheriti , activitatile . Eventualii condamnati (cel mai probabil cu suspendare) vor putea  deveni oameni de afaceri (eventual comisionari vamali) si se vor bucura de ceea ce au japcuit cat timp au fost reprezentantii statului .

Noi ramanem cu cascatul gurii …          


* Acum cativa ani ma intorc din Germania cu Atlassibul , parca . Inainte de intrarea in puctul de frontiera Nădlac (Arad) , o pitipoanca trimisa de soferi trece printre randuri si ne (imi) cere 10 euro “pentru vamesi” . O intreb daca stie ca darea de mita este infractiune . Zambeste suav si-mi zice “Daca vreti dati , daca nu , nu . Da’ toata lumea da .”  

In vama cobor si intru in sediul politiei de frontiera , unde solicit unui politist sa vorbesc cu comandantul unitatii . Sunt chestionat “in ce problema” ? Ii explic ca vreau sa sesizez o infractiune de dare/primire de mita . Politistul se uita neincrezator la mine . Vazand ca nu sunt o inchipuire , dispare si reapare urgent insotit de un alt politist , care se prezinta drept sef de tura . Ii spun , pe scurt , ce si cum . Ma invita intr-un birou si ma intreaba daca sunt sigur ca vreau sa fac reclamatie . Confirm . Mi se ia o declaratie scrisa , in sensul ca mi se dicteaza ce sa scriu . Evident , scriu ce vreau . Solicit copie inregistrata . Sunt refuzat si sunt indrumat catre regionala . La iesirea din birou dau nas in nas cu soferii plus pitipoanca . Sunt introdusi , impreuna , pentru declaratii . Ii spun sefului de tura ca nu este corect procedural sa fie audiati impreuna . Primesc , drept raspuns , o privire ostila . Sunt condus afara din sediu . La iesire , incerc o intrebare : masinile din parcare (de la 40.000 de euro in sus) sunt ale vamesilor sau ale d-vs. ? Privirea ostila se tulbura si se intuneca . Se intoarce si pleaca .  

Cand urc in autocar , tacere brusca . Lumea devine preocupata de ce se vede pe geamuri . Dupa ce trec catre locul meu , aud si vreo doua mormaituri din care deslusesc ceva de genul “nu aveam lipsa de asta” . Ma fac ca nu aud . Dupa cateva ore , apar si soferii plus pitipoanca . Plecam fara sa fie audiat nici un alt pasager . Dupa ce iesim din vama , vine la mine o doamna (tanara) si-mi spune ca am facut bine ceea ce am facut si ca ea ma va sustine daca va fi intrebata . Ce puteam face ? I-am multumit pentru sustinere …

Am mai auzit de respectiva sesizare asa cum ati auzit si d-vs. .

Pe zi treceau (trec) prin Nădlac cel putin 20 de autocare . Inmultiti 20 autocare x 50 calatori x 10 euro si vedeti ce da …            
  

Niciun comentariu: