sâmbătă, 12 februarie 2011

Tigan sau romm (II)


“Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan", informeaza Mediafax. “Senatorii au luat decizia respingerii proiectului de lege cu 51 de voturi pentru, 27 de voturi impotriva si 5 abtineri” , informeaza aceeasi sursa .

De mentionat declaratia senatorului Toni Grebla , presedintele Comisiei Juridice a Senatului : “nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, întrucât membrii acesteia oricum îşi poartă numele istoric moştenit” . Penibil nume (si Toni , si Grebla) si stupida sustinerea ! Pai exact asta s-a intamplat si in 1993 (in Consiliul Europei) , si in 2000 (in Guvernul Romaniei) : s-a decretat inlocuirea etnonimului tigan cu cel de rrom . In plus , de unde pana unde “numele istoric mostenit”

S-au (mai) opus Cristian Diaconescu (fost ministru de externe , traseist politic) si , oarecum surprinzator* , Teodor Melescanu in numele PNL (traseist politic , fost ministru de externe) . O pozitie extrem de ambigua a avut si Mircea Geoana (fost ministru de externe , fost simpatizant taranist , fost ambasador al Romaniei in SUA) . Oare ce altceva mai au in comun acesti fosti ministri de externe ? Aici un indiciu ...   

Atitudini interesante au avut si cateva institutii platite din banii talhariti de stat de la noi , nu de la tigani . Pe pozitii diametral opuse se afla Academia Romana , care sustine restabilirea normalitatii , si Ministerul Culturii (condus de Kelemen Hunor) , care sustine perpetuarea anormalitatii si a abuzului . Pozitia romanului Kelemen Hunor este sustinuta de romanul Csaba Ferenc Asztalos , presedintele Consiliului National Pentru Combaterea Discriminarii . Cei doi sunt confirmati de romanul Adrian Szelmenczi , de la Agentia de Monitorizare a Presei (ONG absolut independent) .   
_____________________________________________________

De parca uzurparea etnonimului nostru n-ar fi fost suficienta , “romii acuza rasismul din DEX”

Prin urmare , dupa ce la indemnul si cu sprijinul neprecupetit al neprietenilor din SUA si din Occident ne-au japcuit numele , tiganii pretind sa ne cenzureze si limba :

“Avem de-a face cu o identificare discriminatorie şi tendenţioasă, care promovează stereotipuri negative în legătură cu minoritatea romă, consideră reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, ai Asociaţiei Romilor „Egalitate de Şanse” Tulcea şi ai Asociaţiei ACCEPT . (…) Cele trei organizaţii cer Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să constate fapta de discriminare, precum şi „sancţionarea Academiei Române şi a Institutului Iorgu Iordan, obligarea acestora la prezentarea de scuze publice şi precizarea poziţiei lor instituţionale, în cadrul unei conferinţe de presă şi prin comunicat de presă postat pe site-ul celor două instituţii”.  (sursa Evenimentul zilei) .

Incredibil tupeu ! Iar noi stam ca râmele (vorba ticalosului care a refuzat anticipat o eventuala promulgare a legii) si-i lasam - in virtutea unor “norme” aberante valabile numai si numai pentru noi - sa ne uzurpe numele si sa ne mutileze limba !  
________________________________________________________

Dupa cum am afirmat , luni am inregistrat la Parchet plangerea penala indreptata impotriva unor functionari abuzivi ai Primariei Sighisoara (vezi aici) . Sunt curios sa vad cum si cand va fi solutionata . Si (foarte probabil) nu sunt singurul curios : (poate) spre surprinderea multora , printre monitorii mei relativ consecventi se numara (de exemplu) Ministerul Justitiei si abonati ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale :


* oarecum surprinzator numai daca tinem cont de pozitia pe care a avut-o in Consiliul Europei (1993) .
 

2 comentarii:

geto-dac spunea...

1). Denumirea ''tigan'' este un ''exonim'' (denumire data de altii,din exterior - asa cum altii v-au denumit in trecut ''valahi).
Deci,ambele termene sunt 'exonime' (denumiri date de altii,din exterior). Denumirea de 'tigan'
deriva din grecescul 'athinganoi'. Aceasta denumire a fost in batjocura cu sens religios - asa cum turcii v-au denumit in batjocura '' ghauri''. Hrisoavele manastiresti i-au atestat pentru prima data sub numele 'Atigan',care a devenit mai tarziu 'Tigani', desemna o stare stara sociala,aceea de de rob,nicidecum etnia. Asadar, n limba romana veche,termenul utilizat pentru denumirea acestei categori era ''tigan''.


Iar daca admitem ca termenul de ''tigan'' este corect pentru ca exista in limba romaneasca,atunci termenul corect al majoritarilor este cel din graiul romilor 'gajii'. Admiteti asa ceva? Desigur,nu! Si inca ceva... Ei sunt tigani in limba romaneasca,asa cum sunt majoritarii ''gajii'' si ''olahi'' in graiul maghiaririlor si romilor.




Iar initiativa senatorilor de a schimba denumirea din ''rom'' in 'tigan' este una de tip fascista, pentru ca acest tip de decizie intra in tiparele specifice regimurilor autoritare si totalitare ,care urmaresc stigmatizarea etniei Rome si restragngerea unor drepturi civile.

Este ca si un popor mai numemeros decat romanii ar initia o lege in care romanii sa revina la vechiul nume de '' valah''. Ati fi de acord cu aceasta initiativa? Desigur,nu! Nu poti sa fortezi o natiune sa se denumeasca cum vor unii si altii,pentru ca nu sunt caini de companie sa fie denumiti dupa bunul-plac al unuia si-al altuia,ci doar cei in speta decid cum sa se denumeasca,nu altii! Pai vor vreti sa se denumeasca dupa bunul vostru plac? Dupa una alta,cu o nesimire crasa,Academia Romana defineste in Dex: Tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele. Adica,infractor.
Tiganos,adj (cu aspect de tigan : jegos). Acadmia Romana nu face altceva de sa asocieze
infractionalitatea cu etnia roma. Ceea ce este ,discriminatoriu,
imoral,neacademic,rasist,nedemocratic,neconstitutional. Asta este rasism pur 100! Si culmea,in loc sa fie multumiti pentru expresia '' tiganca imputita''(vorba lui Base),mai au si nesimtirea de a vrea sa se numeasca romi.

Florin Staicu spunea...

In primul rand , de unde pana unde geto-dac ?

In al doilea rand , de unde ati scos cuvantul "exonim" ? Din cate stiu , lexicul limbii romane nu contine un asemenea cuvant . Este imprumutat din jargonul produs in laboratoarele care au conceput si impus substituirea tiganescului "dom" cu "rom" ?

In al treilea rand , cand colportati clisee propagandistice pe post de argumente irefutabile , verificati-le si incercati sa le patrundeti sensul . Spre exemplu , etimologia etnonimului (etnonim = nume de popor) tigan poate ca deriva din grecescul athinganoi sau athiganoi , adica cei de neatins (probabil de imputiti ce erau si atunci) , dar la fel de bine poate deriva din cuvintele persane ciganh (lautar , dansator) sau asinkan (fierarie) . Prin urmare , tiganii erau numiti aproximativ tigani si nu romi cu sute de ani inainte sa infesteze teritoriile de la nord de Dunare …

In al patrulea rand , recunosc in felul in care incercati sa va argumentati sustinerile ceva din tupeul tiganului . Cum altfel as putea califica afirmatia d-vs. "daca admitem ca termenul de 'tigan' este corect pentru ca exista in limba romaneasca,atunci termenul corect al majoritarilor este cel din graiul romilor 'gajii'" ? Chiar nu sesizati impertinenta intrebarii ?

In aceeasi ordine de idei , daca " un popor mai nume(me)ros decat romanii ar initia o lege in care romanii sa revina la vechiul nume de ''valah'' si daca romanii ar fi venetici asociali si in majoritate infractori pe teritoriul acelui popor "mai numeros" , atunci da , n-as avea dreptul sa ma opun .

In al cincilea rand , initiativa senatorilor nu este aceea "de a schimba denumirea din 'rom' in 'tigan'" , ci aceea de a corecta o hotarare cu valoare de lege impusa ocult de neprietenii romanilor , hotarare care a substituit abuziv etnonimul "tigan" cu cel de "rom" . Presupun ca este evidenta confuzia jignitoare si absolut periculoasa indusa de aceasta substituire …

In al saselea rand , tiganii nu sunt o natiune , ci o etnie care paraziteaza alte natiuni . Ma doare-n cot daca tiganii vor sa se numeasca altfel decat tigani , cu doua conditii : sa nu foloseasca derivatele etnonimului "roman" si sa nu-mi pretinda mie sa-i numesc altfel decat tigani .

In al saptelea rand , pozitia Academiei Romane in chestiunea substituirii etnonimului "tigan" cu cel de "rom" este absolut corecta , desi poate insuficient de transanta . Asemenea , definitiile sensurilor figurative ale cuvantului tigan in DEX sunt corecte si absolut justificate . Ca sa va parafrazez , Academia Romana nu face altceva decat sa constate un fapt de notorietate atunci cand asociaza infractionalitatea cu etnia tiganeasca (NU roma) . In masura in care aceasta constatare este "rasism pur" , nu pot decat sa ma declar rasist .

In cazul in care intentionati sa continuati acest dialog , renuntati la pseudonimul (uzurpator si asta) "geto-dac" si semnati cu numele propriu . Sau poate va este rusine de numele pe care il purtati ?