luni, 28 martie 2011

Cat de mult e suficient ?


        Unul din laitmotivele pe care le auzim pana la ingretosare este “avem nevoie de reprezentanti ai statului bine platiti , care sa fie imuni la coruptie” . Axioma care ni se impune (fara nici o explicatie valida) este , pe cat de simpla , pe atata de perversa : imunitatea la coruptie creste direct proportional cu venitul

Pentru a verifica validitatea sustinerii , orice om zdravan la cap ar trebui sa-si puna doua intrebari la fel de simple ca axioma :

1. poate transforma banul-gramada un nemernic lacom intr-un om integru ? si

2. nu cumva pozitiile foarte bine retribuite atrag , de regula , exact lacomii si venalii ?

In argumentare , doua exemple cat se poate de concrete :

1. Adrian Severin . Toata perioada post “revolutionara” a fost “reprezentant al statului” : parlamentar , ministru , raportor , parlamentar european , etc. . Venituri pe masura* . Masina la scara . Conturi in banca . Privilegii . I-a ajuns ? Nu ! Cu toate ca veniturile de europarlamentar pot sari binisor peste 20.000 euro lunar (vezi aici) , se lacomeste la o mita de 12.000 euro** pentru care , culmea tupeului , emite factura . Pus in fata evidentelor , neaga tot si se da lovit . Se pretinde victima din cauze care tin strict de apartenenta sa la poporul roman , cu toate ca umbla vorba ca ar fi evreu . Refuza sa demisioneze pe motiv ca e nevinovat si ca are de indeplinit un mandat . Strigator la cer !  
     
2. Marius Petcu . Sindicalist sef Sanitas . Membru , printre altele , in consiliul de administratie Realitatea-Catavencu . Castiga peste 10.000 euro lunar fiindca munceste “24 din 24 si 7 din 7” (dupa cum sustine) . Muncind asa a reusit sa adune o avere cam prea substantiala pentru un om cu bun simt . Prins in flagrant in timp ce incasa o mita de 40.000 de euro . Pus in fata evidentelor , neaga si se da lovit . Pretinde ca este victima politica . I se pun inregistrarile in care isi negocia mita . Continua sa ne sfideze . Pe toti . Strigator la cer !

In loc de concluzii , intrebari :

1. Intr-o tara in care venitul majoritatii se invarte in jurul a 200 euro lunar , cum putem aprecia un venit de 10.000 (1:50) , respectiv 22.000 (1:110) euro lunar ? Suficient ? Bun ? Foarte bun ? Nesimtit de mare ? Sfidator de-a dreptul ?

2. Justifica munca depusa de cei doi (de exemplu) asemenea recompense sfidatoare ?   

3. Petcu castiga intr-o luna cat un sindicalist in patru ani ; Severin castiga intr-o luna cat un alegator in noua ani . Le este suficient ? Ii pune la adapost de tentatia mitei ? Sau ii face si mai lacomi ? Si mai venali ?

4. De ce si in folosul cui suntem indusi in eroare si manipulati prin repetarea obsesiva a minciunii “avem nevoie de reprezentanti ai statului bine platiti , prin urmare imuni la coruptie” ?

5. In loc de acordarea de privilegii si de venituri nesimtite , nu s-ar putea controla coruptia mai eficient prin inasprirea legilor (vezi , spre exemplu , tentativa Ucrainei) si limitarea veniturilor (descurajarea lacomiei) prin impozite care sa mearga , progresiv , pana la 99% ?

6. Urmand calea pe care suntem vom
a) iesi , candva , la liman .
b) continua declinul si vom ajunge , foarte curand , sa traim intr-un stat cu adevarat oligarhic , stat care va pune sub semnul intrebarii viitorul nostru ca popor .     


* "Adrian Severin deţine, pe lângă functia de europarlamentar, funcţii sau desfăşoară activităţi remunerate la: Universitatea Titu Maiorescu în calitate de profesor (de unde a încasat anual 21.600 RON), la Fundaţia „Institutul Social-Democrat Ovidiu Şincai“ de director-coordonator (50.160 RON), membru în Consiliul consultativ internaţional al Unicredit International S.A. (10.000 euro), membru în consiliul consultativ internaţional al Chayton Capital Duna Property Fund (30.000 de euro), arbitru la mai multe Curţi de Arbitraj (6.810 RON). La toate acestea se adaugă salariul de europarlamentar care i-a umplut lui Severin conturile cu 44.701 RON din partea Parlamentului României şi cu 43.459 euro de la Parlamentul European. La aceste sume se mai adaugă şi decontări diurnă-transport de 101.493 de euro pentru 2009 şi alţi 76.692 pentru zece luni din 2010, dar şi cheltuieli generale de birou parlamentar de 50.424 de euro şi cheltuieli de secretariat pe 2010 de, atenţie!, 228.902 de euro”. (sursa aici)
 
** mita pretinsa pentru a promova (sustine , sprijini) un amendament favorabil bancilor si defavorabil cetatenilor . 


UPDATE : Am ascultat conferinta de presa tinuta azi de Severin . Absolut PENIBILA . Cred ca este util sa (re)ascultati inregistrarea facuta de “mituitori” . Si daca tot am ajuns la detalii , iata si factura emisa de “victima” Severin :



Pentru o corecta apreciere a situatiei , un extras din Regulamentul Parlamentului European :
“... Members of Parliament shall refrain from accepting any other gift or benefit in the performance of their duties. ...”


Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari domnule!
Ai pus punctul pe sever"i"n!

Florin