miercuri, 8 iunie 2011

Oricat ar avea , parvenitul tot calic ramane …


 
Dupa spusele membrilor (si simpatizantilor) proprii , Asociatia Turistica Sighisoara revendica drept scopuri (functie de imprejurari si de auditoriu)  urmatoarele :

a) “promovarea evenimentelor si obiectivelor turistice din municipiul Sighisoara , informarea turistilor si dezvoltarea turismului” - Ratiu Silvia Anca dixit .  

b) “motivul primordial al asociatiei noastre (…) promovarea continua si pe scara larga a imaginii minunatului nostru oras” - Nelu Lazar zis Joker dixit (mai sa-mi dea lacrimile cand am citit despre “minunatului nostru oras”) .

c) grija pentru soarta comunitatii , condamnata la extinctie in absenta turismului (si , se subintelege , in lipsa minunatilor operatori) - diversi membri si simpatizanti , cand dialogheaza cu persoane recalcitrante .

Prin urmare , daca ne luam dupa spusele lor , rezulta ca operatorii au infiintat asociatia manati numai si numai de altruism , fara a tinti in nici un chip umplerea chimirului propriu , respectiv parvenirea pe scurtatura .

Din nefericire , (mai) exista oameni haini si invidiosi care le pun la indoiala sinceritatea . Unii , cei drept putini , imping câinoșenia pana la a afirma raspicat ca ATS-ul are drept unic scop facilitarea (prin diverse mijloace) parvenirii membrilor ei de cele mai multe ori pe spezele si in dauna comunitatii din care fac (mai mult sau mai putin) parte . Pentru a vedea cum stau lucrurile , sa luam cateva exemple alese la intamplare :

a) invitati sa contribuie cu o suma modica la finantarea fabricarii unui numar de placute stradale bilingve care urmau sa puna in valoare istoria Cetatii (si , in acelasi timp , sa repare o nedreptate istorica)  , operatorii din ATS au spus pas : e criza , n-avem , nu putem .

b) cand vine vorba de pretentii , operatorii nu se-ncurca ! Vor de toate : si acces auto nerestrictionat in Cetate , si locuri peste locuri de parcare , si parteneriate public-private* cu Primaria si Consiliul Local (respectiv cu patrimoniul comunitatii) , si subventii* mai mult sau mai putin mascate , s.a.m.d. .

c) cand vine insa vorba de contribuit la bugetul comunitatii (buget la care , dealtfel , sunt abonati) , "plânsul şi scâşnirea dinţilor" 

Voi zabovi in cele ce urmeaza asupra acestui din urma punct .

In sedinta Consiliului Local Sighisoara din 18 mai a.c. a fost prezentata , cu maxima diligenta , o jalba semnata Nelu Lazar , mai mare peste ATS , jalba prin care acesta cerea mentinerea taxei hoteliere la “limita minima posibila” , respectiv 0,5% . Cateva consideratii pe marginea textului :

Din capul locului , dl. Nelu Lazar zis Joker le arata consilierilor care le este locul si menirea : “garanti ai dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului nostru . Prin urmare , nu reprezentanti alesi ai comunitatii , nu garanti ai respectarii tuturor intereselor comunitatii , nu garanti ai prezervarii mostenirii culturale si istorice . NU ! Doar “garanti ai dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului nostru. Adica al lor . Ce intelege dl. Nelu prin dezvoltare chiar nu imi pot inchipui . Ce inseamna in acceptiunea aceluiasi “promovarea imaginii” este oarecum mai usor de banuit . Scopul “ dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului” (lor) este insa clar pentru orice persoana dotata cu un minim bun simt : camere cu rezervare si restaurante pline . Asta chiar daca tipul acesta de “dezvoltare si promovare a imaginii” conduce rapid si fara dubii catre distrugerea mostenirii ai carei legatari vremelnici suntem .

Mai departe , dl. Nelu expune motivele pentru care cere clementa presupusilor reprezentanti ai comunitatii . Aceste motive sunt , de fapt , unul singur : “criza mondiala” care a lovit pe neasteptate si fara mila in special tara noastra . Iar in tara noastra s-a inversunat cu precadere impotriva “industriei turismului” . Din cauza crizei , “cele mai multe societati care ofera spatii de cazare lucreaza (…) la limita subzistentei” , fiind nevoite “sa reduca tarifele de cazare pana la limita minima posibila” . Dl. Nelu omite sa ofere interesatilor cateva cifre concrete . M-am interesat eu pentru d-vs. si iata care sunt “tarifele reduse la limita minima posibila” practicate de dl. Nelu la Hotel Sighisoara : de la 235 lei/zi (cca. 58 euro/zi)** . Ma intreb cum aratau tarifele inainte de a fi “reduse la limita minima posibila” … Pentru o justa apreciere a situatiei , va reamintesc ca in anul 2009 , numitii Nelu zis Joker & Ratiu au  platit catre proprietarul imobilului in care functioneaza Hotel Sighisoara*** (respectiv catre bugetul local) , cu titlu de “participare la profit” (respectiv chirie) , suma de aprox. 55 euro/lunar (vezi aici) .     

Catre final , dl. Nelu dezvaluie si motivul pentru care “mai sunt deschise unele spatii de cazare” : “speranta relansarii industriei in care activam” . Cum speranta moare ultima , ce sa zic : sperati . Pana una-alta , nu am auzit inca de vreun “spatiu de cazare” inchis . Din contra , in fiecare an se deschid altele si altele . Tot mai multe … Si ia incercati sa va cazati in Cetate (in sezon) fara rezervare . Puteti ?

In concluzie , dl. Nelu pune punctul pe “i” : “de aceea solicitam (cu toate ca ei , operatorii , stau cu mana intinsa , nu roaga , ci solicita) stimati consilieri locali , pastrarea taxei locale hoteliere la nivelul actual de 0.5%” . 

… Pentru o justa apreciere , la nivelul tarii media taxei locale hoteliere este de cca. 2% . Cum consilierii nostri sunt , fara exceptie , extrem de sensibili la necazurile celor reprezentati de dl. Nelu , mai mult ca sigur taxa locala hoteliera in Sighisoara va ramane la “nivelul actual” , respectiv la de 4 ori mai mic decat media . Gaurile din bugetul comunitatii vor fi acoperite de cei pe care criza nu ia afectat atat de mult ca pe “hotelieri” , respectiv de catre noi , restul .

Mai jos aveti jalba Asociatiei Turistice Sighisoara , asociatie pastorita (mai nou) de dl. Nelu Lazar zis Joker .

Remarcati pretiozitatea formularilor (“a analiza cu necesara atentie si responsabilitate” , “garanti ai dezvoltarii” , “industriei in care activam” , “motivul primordial" , "minunatului nostru oras”)  si celeritatea probata de responsabilul cu gestionarea corespondentei adresate Consiliului Local (comparativ cu abuzul cras savarsit de acelasi/aceiasi in cazul petitiei adresate de un numar de 85 locuitori ai Cetatii aceluiasi Consiliu) …



- va urma -


* voi dezvolta ambele categorii intr-un articol viitor , cu exemple concrete .

** vezi aici .

       *** Hotel Sighisoara are , conform cu sustinerile cuplului de operatori Nelu Lazar zis Joker & Ratiu , “29 de camere (single si duble) si 3 apartamente amenajate confortabil, dupa standardele pietei occidentale” . Prin urmare , la capacitate , numai din activitatea de cazare hotelul produce cca. 2.000 euro pe zi . Din astia , cca. 55 de euro au ajuns , in 2009 , la proprietarul cladirii (respectiv Consiliul Local Sighisoara) . Dar sa ne intelegem : 55 de euro/lunar , nici macar pe zi 
Concluzie : din parteneriatul public-privat Hotel Sighisoara , partea privata (respectiv Nelu Lazar & Ratiu) poate umfla , in sezon , undeva la 2000 euro/zi numai din cazare . Concomitent , partea publica (respectiv noi , comunitatea) incasam , per total , mai putin de 2 euro/zi (vezi situatia aferenta anului 2009) . Un parteneriat absolut echitabil ... 

.

Niciun comentariu: