miercuri, 21 septembrie 2011

O intrebare pe zi


Cum este posibil ca Academia Româna sa consimta la modificarea - in sensul escamotarii - intelesului unor cuvinte din fondul lexical al limbii române fiindca asa cere unul numit Gelu Duminică , “reprezentant al romilor” si director executiv al “Agentiei Impreuna” (vezi aici) ?

Pretentia ţiganului este aplaudata si incurajata - se putea altfel - si de românul Csaba Ferenc Asztalos , presedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării , care isi permite sa afirme ca “numai aşa, DEX-ul va contribui cu adevărat la o percepţie corectă a termenilor” (vezi aici) .  

In ceea ce priveste pretentia reprezentantilor “Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania” , lucrurile se inscriu aproape in firesc . Este cunoscut si recunoscut tupeul cu care evreii sionisti (ne) rescriu istoria ; in context , siluirea limbii este un amanunt aproape nerelevant .
…  

Obraznicia incredibila a tuturor acestor minoritari alogeni ar produce consecinte ceva mai suportabile daca nu ar fi aprobata si incurajata de catre o mana de români renegati , agresivi si agresiv promovati de catre diversi interesati (vezi “dezbaterea rom-tigan a ajuns si in presa internationala. Time si The Economist, despre “rom” versus “tigan””) .

Pentru toti cei din urma , nu conteaza faptul ca limba este rezultatul unui proces natural care a durat milenii ! Nu conteaza faptul ca majoritatea românilor care posteaza comentarii pe diverse site-uri se simt agresati si profund jigniti de confuzia indusa si impusa abuziv prin insusirea si folosirea etnonimului rrom de catre ţigani (si nu numai) ! Nu conteaza nici consecintele (din ce in ce mai vizibile ale) acestui abuz ! Conteaza numai vointa unor minoritari agresivi si obraznici , sustinuti si incurajati de neprietenii poporului român !

"A view showing a Gypsy wearing dirty clo" . Sursa : Life .

Date fiind consecintele abuzului (si cele evidente , si cele previzibile) , nu ar fi oare oportuna organizarea unui referendum pe aceasta tema ? Asta asa , ca sa ne manifestam ca niste adevarat democrati ...



P.S. Sunt pus in neplacuta situatie in care sunt obligat sa vad figurantii folositi la productia filmului "Ipu - Convicted to Live" . Este remarcabila proportia mare a ţiganilor alesi pe post de figuranti , parte purtand portul popular românesc . Oare ce idee va induce/confirma aceasta găselniţă in subconstientul spectatorului francez ? Sau italian ? Sau spaniol ? Sau irlandez ? Sau german ? ... Aviz alesilor locali (“edililor”) care s-au extaziat in fata norocului care ar fi dat peste comunitate (vezi aici) …



UPDATE :

Merita comparate doua texte relativ la demersul in chestiune . Primul , parte dintr-un memoriu aproape timid atribuit participantilor la Prima adunare naţională (?!) a ţiganilor din România (Dumbrăveni-Sibiu , 27 septembrie 1919) . Al doilea , o notificare obraznica si ultimativa semnata Gelu Duminică si insusita de 16 ONG-uri ţiganesti , de sorginte ţiganeasca sau/si antiromânesti si filoţiganesti . Iata-le :

1. “(…) De asemeni, ne rugăm ca de aici înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştri numirea (poreclă) ca batjocură "ţigan", ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă denumire care se va afla de corespunzătoare" (…) . (sursa aici)

2. “(…) Va solicitam sa luati masuri pentru a rectifica imediat definitia cuvantului «tigan», dupa cum urmeaza: sa consemnati caracterul peiorativ al cuvantului «tigan» atunci cand acesta din urma este folosit pentru a denumi o persoana care apartine minoritatii rome (formulare stupida sau “gandire cu premeditare” ? n.m.) si sa specificati ca folosirea acestui cuvant nu este recomandata, deoarece este considerat ofensator (discrimineazǎ impotriva minoritatii rome), sa consemnati caracterul peiorativ sau depreciativ (…)
(…) Pastrarea situatiei actuale in ceea ce priveste definirea cuvantului «tigan» perpetueaza promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator si degradant de catre cea mai inalta institutie de cultura a statului cu rol formator. De aceea, intelegem sa urmam caile legale in fata instantelor competente, in cazul in care situatia nu va fi remediata intr-un termen rezonabil (…)“ (sursa aici) .

Ce parere aveti , tinand cont de faptul ca ipostazele sunt despartite de nici macar un secol ?...  



UPDATE 2 :

Mai jos lista sustinatorilor pretentiei minoritarului Gelu Duminică :

1. Asociaţia Culturală “Amphitheatrrom”
2. Asociaţia Divers Târgu Mureş
3. Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe
4. Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen
5. Centrul “Step by Step” pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională
6. Centrul Parteneriat pentru Egalitate
7. ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice
8. Fundaţia Soros România
9. Guvernul României, Departamentul pentru Relaţii InteretniceMarko Attila, preşedinte
10. Institutul Intercultural Timişoara
11. Liga Proeuropa
12. Policy Center for Roma and Minorities
13. Roma Education Fund Budapest
14. Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România
15. Urbanplan (Alina Kovacs – coordonator programe) (??)
16. Fundaţia Soros Budapesta
17. Cosima Rughiniş – conferenţiar universitar Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Universitatea Bucureşti
18. Istvan Haller – secretar de stat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării


Niciun comentariu: