joi, 30 iunie 2011

Un mincinos : Valeriu Tabara


In 6 aprilie a.c. , intr-o conferinta de presa , Valeriu Tabara afirma :  “Banii pentru agromediu se vor da la timp, procesul de finalizare a plăţilor fiind stabilit pentru sfârşitul lunii mai” (vezi aici) . Un alt mincinos , Florin Marius Faur , directorul general al APIA , continua abureala si afirma ca “plăţile pentru zonele defavorizate şi agromediu aferente anului 2010 vor demara la începutul lunii iunie” (vezi aici) .

Minte fara sa clipeasca ... (sursa Mediafax)

A trecut luna mai , a trecut si iunie , si banii pentru agromediu tot nu “s-au dat” . Datorita faptului ca nu “s-au dat” pana in 30 iunie , incepand cu maine , 1 iulie , statul roman - respectiv noi - vom plati penalizari catre bugetul UE .

Pentru cei care nu cunosc si sunt interesati , Masura 214 Plati de Agro-mediu este o masura care sprijina dezvoltarea durabila a zonelor rurale , mentinerea pajistilor cu inalta valoare naturala , mentinerea biodiversitatii prin aplicarea practicilor agricole traditionale , etc. . Banii vin parte de la bugetul UE , parte din bugetul national . Neplata sumelor aferente masurii de sprijin pana la data limita de 30 iunie a fiecarui an (pentru anul anterior) duce la penalizari platite de cetateanul roman .

La solicitarile mele , Ministerul Agriculturii si APIA mi-au comunicat ca platile vor fi facute numai “dupa finalizarea controalelor” si ca “APIA depune toate eforturile ca aceste controale sa fie finalizate in timp util astfel incat activitatea dumneavoastra (respectiv a mea) agricola sa nu fie afectata” , fara sa precizeze nici la ce fel de controale face referire , nici cand vor fi finalizate si nici ce inseamna , in viziunea d-lor , “timp util” ...     

 

miercuri, 29 iunie 2011

Naravu’ din fire n-are lecuire


Dupa ce au varstat pavajul Cetatii cu o multime de dungi albe , edilii au continuat cu plantarea (dupa caz spanzurarea) catorva zeci de semne de circulatie . Unde intorci capul , numai semne de circulatie : accesul interzis , stationarea interzisa , claxonatul interzis , obligatoriu la dreapta/stanga , s.a.m.d. . Toate in zadar : dungile de pe pavaj sunt inutile iar semnele plantate/spanzurate sunt facultative .

Spre exemplificare , iata cum arata ieri spre seara strada Manastirii :

 
Autoturismele parcate sub doua semne care indica oprirea interzisa - pe o strada marcata cu accesul interzis la ambele capete - apartin unor membri PSD aflati intr-o sedinta de partid in incinta Primariei Sighisoara (conform celor afirmate de dl. Neagu Minoriu) . Seful pe linie de partid al  apropitarilor auto parcate in dispretul legii este chiar onor primarele . 

Un reprezentant al politiei comunitare chemat la fata locului si vazand despre ce masini e vorba a afirmat ca-si pierde timpul degeaba daca incearca sa aplice legea . Asa ca a plecat cum a venit ...

Inca ceva : nu este prima data cand sediul Primariei este sala de sedinte la dispozitia organizatiei locale a PSD .    

Acestea sunt faptele . Concluziile le tragem individual . O singura intrebare , totusi : daca politia nu poate impune legea , ce ne ramane de facut ?  

luni, 20 iunie 2011

Vrem parcul inapoi


        Astazi am depus la Registratura Primariei urmatoarea petitie :

      
         CATRE

PRIMARIA  MUNICIPIULUI  SIGHISOARA
CONSILIUL  LOCAL  AL  MUNICIPIULUI  SIGHISOARA

Subsemnatii , un numar de 93 de locuitori ai Cetatii , va supunem atentiei urmatoarele :

Vedem ca ori de cate ori aveti ocazia , faceti caz si va folositi de sustinerea ca Cetatea Sighisoara ar fi “singura cetate locuita din Europa” .

Vedem ca , in pofida acestui fapt , nu puneti pret in nici o imprejurare pe ceea ce vrem noi , locuitorii acestei Cetati .

Vedem ca nu ne cautati decat in campaniile electorale .

Am luat la cunostinta faptul ca petitia pe care v-am trimis-o acum mai bine de un an , semnata de 85 dintre noi si avand drept obiect situatia circulatiei auto si a parcarii in Cetate , nu v-a parvenit decat cu mare intarziere si numai datorita staruintelor unuia dintre noi ; mai vedem ca nu ati tinut si continuati sa nu tineti cont in nici un fel de ceea ce v-am cerut .

Vedem ca parcul de langa biserica romano-catolica ramane , de prea multi ani , devastat , lasat in paragina si napadit de buruieni si gunoaie . Vedem , de asemenea , ca parte din suprafata acestui parc a devenit , cu aprobarea si incurajarea d-vs. tacita , parcare auto . Asta in timp ce copiii nostri nu au unde sa se joace si batranii nostri nu au o banca pe care sa poata odihni .

Prin urmare , va aducem la cunostinta ca nu suntem de acord cu starea in care ati adus parcul si nu suntem de acord cu transformarea acestuia in parcare auto nici in tot , nici in parte . Va tinem responsabili de toate acestea si va cerem sa luati de indata toate masurile si sa depuneti toate diligentele pentru salubrizarea parcului si pentru refacerea acestuia asa cum a fost . In caz contrar , vom uza , in grup sau/si individual , metodic si gradual , de toate caile legale pentru a ne apara drepturile si pentru a va determina sa tineti cont si de vointa noastra .

  
  Sighisoara
20 iunie 2011


Semnaturile (listele le gasiti aici) au fost stranse de dl. prof. Nagy Iosif si de dl. Siofletea Dan .

In 29 iunie , orele 18.00 , va avea loc o intalnire intre locuitorii Cetatii si consilierii locali pe doua teme de interes major pentru comunitate : problema accesului auto si a parcarii in Cetate si refacerea parcului de langa biserica romano-catolica . Intalnirea va fi tinuta fie in sediul Forumului German , fie in incinta Casei cu Cerb , si va fi mediata de reprezentantii fundatiei Mihai Eminescu Trust . Cu aceasta ocazie , consilierii care vor gasi de cuviinta sa participe vor primi copii dupa petitie si dupa listele de semnaturi . Cei care nu vor participa , vor primi documentele in prima sedinta a C.L. Sighisoara . Am ales sa inmanam documentele direct consilierilor pentru a exclude posibilitatea dosirii abuzive a acestora de catre functionari ai Primariei (vezi aici si aici) .

Functie de rezultatele concrete ale intalnirii urmeaza sa stabilim data la care vom organiza o manifestatie publica de protest , manifestatie care va fi tinuta in Cetate , foarte probabil in fata Primariei . La manifestatie vor fi invitate presa locala , cea judeteana si toate televiziunile potential interesate .

joi, 16 iunie 2011

“Sighişoreni pentru o cetate mai curată" - bilanţ


        Aflu de pe site-ul Primariei (aici) ca


“In perioada 2-5 iunie Municipiul Sighişoara, în colaborare cu unităţile de învăţământ şi organizaţiile non-guvernamentale, a desfăşurat o campanie de conştientizare faţă de importanţa conservării şi protejării mediului înconjurător, principalul punct al campaniei fiind acţiunea de curăţenie a zonei Cetăţii Sighişoara, sub  titulatura „Sighişoreni pentru o cetate mai curată”. La această acţiune au participat cca 400 voluntari (s.m.) de la gimnaziile (…) - precum şi din organizaţia de tineret a Clubului Lions – Leo Sighişoara.

În cel patru zile ale campaniei (s.m.) s-au strâns  peste 100 saci cu gunoaie (s.m.) din întreaga Cetate de către voluntari iar angajaţii municipalităţii s-au ocupat de toaletarea copacilor şi arbuştilor, respectiv transportul deşeurilor rezultate. Dincolo de aceste rezultate palpabile, cei tineri au primit o lecţie de viaţă, dascălii lor folosind ca  material didactic urmele de „civilizaţie” lăsate de oameni cărora nu le pasă de regulile elementare a bunului simţ (s.m.).
Municipalitatea mulţumeşte pentru participarea sighişorenilor la această acţiune de voluntariat care s-a dorit a fi un prilej de exprimare a apartenenţei la comunitate, un mod  de a arăta că împreună putem face lucruri mari. La sugestia vizitatorilor de pe www.facebook.com/municipiul sighisoara   unde a fost promovată campania, vom organiza periodic astfel de acţiuni la care sperăm să se implice şi cei care, din motive obiective, nu au putut să o facă acum”.


Trec peste limbajul de lemn in care este formulat anuntul . Trec si peste “regulile elementare a bunului simţ” , si peste “in cel patru zile” , si ma opresc asupra unui amanunt de fond , definitoriu pentru intreaga poveste : “in cel(e) patru zile” (…) “cca 400 voluntari” au reusit sa stranga numai “100 saci cu gunoaie” ? Adica “400 voluntari” au reusit sa stranga doar 25 de saci pe zi ? Adica 16 oameni la sac !? Pe zi !? ... Chiar presupunand ca nu toti “voluntarii” au muncit zilnic , cifra medie cea mai favorabila ar fi de 1 sac la 4 oameni pe zi … Nu e putin cam prea putin ca sa justifice triumfalismul Komunicatului ?

… Una peste alta , raman la parerea exprimata anterior : initiatorii intreprinderii nu au fost manati de grija pentru urbe , ci de grija pentru propria imagine . Ca unii dintre participanti au fost de buna credinta ? Foarte probabil . Dar asta nu schimba cu absolut nimic formalismul ipocrit si interesat al intregii tarasenii ...  

vineri, 10 iunie 2011

Un oponent al dezvoltarii* : arhitectul Jan Gehl


       Originar din Danemarca , Jan Gehl a sustinut miercuri , 8 iunie , in Bucuresti , o conferinta pe tema “Viața între clădiri. Utilizările spațiului public” . Momentul a coincis cu lansarea traducerii cartii “Life Between Buildings: Using Public Space” (1987) . 


Autoritate recunoscuta la nivel mondial , arhitectul (acum in varsta de 75 de ani) a introdus in vocabularul curent sintagma principii umaniste in planificare urbană .

Printre afirmatiile facute cu ocazia acestui eveniment :

- “Nu mașinile trebuie să fie fericite în oraș, ci oamenii.”

- “Să fie clar pentru oricine: mai multe străzi, mai mult trafic! Mai multe parking-uri, mai atractivă e invitaţia la trafic! Aţi făcut un nou pod în oraş? Felicitări, veţi avea cel mai mult trafic!”

- “Curăţarea oraşului de autoturisme aduce bani! Pe spaţiile eliberate se extind comercianţii, cafenelele, restaurantele, oamenii au posibilitatea să vadă vitrinele magazinelor.” (aceasta din urma afirmatie va fi cu siguranta bine inteleasa de operatori) .  

In opinia aceluiasi , bucureştenii ar trebui să se impună în faţa autorităţilor locale şi să spună “Gata! Aşa nu se mai poate!”, pentru că “oraşul nu trebuie să umilească oamenii, punându-i să facă slalom printre maşini”. Mesajul transmis catre bucuresteni a fost scurt si limpede : “Respect pentru viață! Și să meargă pe jos 10.000 de pași pe zi.” …

... Recomand cu insistenta cartea atat alesilor locali , cat si acelora dintre operatori care (mai) sunt capabili sa citeasca si altceva in afara extraselor de cont .  

sursa : Think Outside The Box , Romania Libera si Adevarul . Merita citite toate cele trei articole .


* dezvoltare asa cum este ea inteleasa de parvenitii locali .

miercuri, 8 iunie 2011

Oricat ar avea , parvenitul tot calic ramane …


 
Dupa spusele membrilor (si simpatizantilor) proprii , Asociatia Turistica Sighisoara revendica drept scopuri (functie de imprejurari si de auditoriu)  urmatoarele :

a) “promovarea evenimentelor si obiectivelor turistice din municipiul Sighisoara , informarea turistilor si dezvoltarea turismului” - Ratiu Silvia Anca dixit .  

b) “motivul primordial al asociatiei noastre (…) promovarea continua si pe scara larga a imaginii minunatului nostru oras” - Nelu Lazar zis Joker dixit (mai sa-mi dea lacrimile cand am citit despre “minunatului nostru oras”) .

c) grija pentru soarta comunitatii , condamnata la extinctie in absenta turismului (si , se subintelege , in lipsa minunatilor operatori) - diversi membri si simpatizanti , cand dialogheaza cu persoane recalcitrante .

Prin urmare , daca ne luam dupa spusele lor , rezulta ca operatorii au infiintat asociatia manati numai si numai de altruism , fara a tinti in nici un chip umplerea chimirului propriu , respectiv parvenirea pe scurtatura .

Din nefericire , (mai) exista oameni haini si invidiosi care le pun la indoiala sinceritatea . Unii , cei drept putini , imping câinoșenia pana la a afirma raspicat ca ATS-ul are drept unic scop facilitarea (prin diverse mijloace) parvenirii membrilor ei de cele mai multe ori pe spezele si in dauna comunitatii din care fac (mai mult sau mai putin) parte . Pentru a vedea cum stau lucrurile , sa luam cateva exemple alese la intamplare :

a) invitati sa contribuie cu o suma modica la finantarea fabricarii unui numar de placute stradale bilingve care urmau sa puna in valoare istoria Cetatii (si , in acelasi timp , sa repare o nedreptate istorica)  , operatorii din ATS au spus pas : e criza , n-avem , nu putem .

b) cand vine vorba de pretentii , operatorii nu se-ncurca ! Vor de toate : si acces auto nerestrictionat in Cetate , si locuri peste locuri de parcare , si parteneriate public-private* cu Primaria si Consiliul Local (respectiv cu patrimoniul comunitatii) , si subventii* mai mult sau mai putin mascate , s.a.m.d. .

c) cand vine insa vorba de contribuit la bugetul comunitatii (buget la care , dealtfel , sunt abonati) , "plânsul şi scâşnirea dinţilor" 

Voi zabovi in cele ce urmeaza asupra acestui din urma punct .

In sedinta Consiliului Local Sighisoara din 18 mai a.c. a fost prezentata , cu maxima diligenta , o jalba semnata Nelu Lazar , mai mare peste ATS , jalba prin care acesta cerea mentinerea taxei hoteliere la “limita minima posibila” , respectiv 0,5% . Cateva consideratii pe marginea textului :

Din capul locului , dl. Nelu Lazar zis Joker le arata consilierilor care le este locul si menirea : “garanti ai dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului nostru . Prin urmare , nu reprezentanti alesi ai comunitatii , nu garanti ai respectarii tuturor intereselor comunitatii , nu garanti ai prezervarii mostenirii culturale si istorice . NU ! Doar “garanti ai dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului nostru. Adica al lor . Ce intelege dl. Nelu prin dezvoltare chiar nu imi pot inchipui . Ce inseamna in acceptiunea aceluiasi “promovarea imaginii” este oarecum mai usor de banuit . Scopul “ dezvoltarii si promovarii imaginii municipiului” (lor) este insa clar pentru orice persoana dotata cu un minim bun simt : camere cu rezervare si restaurante pline . Asta chiar daca tipul acesta de “dezvoltare si promovare a imaginii” conduce rapid si fara dubii catre distrugerea mostenirii ai carei legatari vremelnici suntem .

Mai departe , dl. Nelu expune motivele pentru care cere clementa presupusilor reprezentanti ai comunitatii . Aceste motive sunt , de fapt , unul singur : “criza mondiala” care a lovit pe neasteptate si fara mila in special tara noastra . Iar in tara noastra s-a inversunat cu precadere impotriva “industriei turismului” . Din cauza crizei , “cele mai multe societati care ofera spatii de cazare lucreaza (…) la limita subzistentei” , fiind nevoite “sa reduca tarifele de cazare pana la limita minima posibila” . Dl. Nelu omite sa ofere interesatilor cateva cifre concrete . M-am interesat eu pentru d-vs. si iata care sunt “tarifele reduse la limita minima posibila” practicate de dl. Nelu la Hotel Sighisoara : de la 235 lei/zi (cca. 58 euro/zi)** . Ma intreb cum aratau tarifele inainte de a fi “reduse la limita minima posibila” … Pentru o justa apreciere a situatiei , va reamintesc ca in anul 2009 , numitii Nelu zis Joker & Ratiu au  platit catre proprietarul imobilului in care functioneaza Hotel Sighisoara*** (respectiv catre bugetul local) , cu titlu de “participare la profit” (respectiv chirie) , suma de aprox. 55 euro/lunar (vezi aici) .     

Catre final , dl. Nelu dezvaluie si motivul pentru care “mai sunt deschise unele spatii de cazare” : “speranta relansarii industriei in care activam” . Cum speranta moare ultima , ce sa zic : sperati . Pana una-alta , nu am auzit inca de vreun “spatiu de cazare” inchis . Din contra , in fiecare an se deschid altele si altele . Tot mai multe … Si ia incercati sa va cazati in Cetate (in sezon) fara rezervare . Puteti ?

In concluzie , dl. Nelu pune punctul pe “i” : “de aceea solicitam (cu toate ca ei , operatorii , stau cu mana intinsa , nu roaga , ci solicita) stimati consilieri locali , pastrarea taxei locale hoteliere la nivelul actual de 0.5%” . 

… Pentru o justa apreciere , la nivelul tarii media taxei locale hoteliere este de cca. 2% . Cum consilierii nostri sunt , fara exceptie , extrem de sensibili la necazurile celor reprezentati de dl. Nelu , mai mult ca sigur taxa locala hoteliera in Sighisoara va ramane la “nivelul actual” , respectiv la de 4 ori mai mic decat media . Gaurile din bugetul comunitatii vor fi acoperite de cei pe care criza nu ia afectat atat de mult ca pe “hotelieri” , respectiv de catre noi , restul .

Mai jos aveti jalba Asociatiei Turistice Sighisoara , asociatie pastorita (mai nou) de dl. Nelu Lazar zis Joker .

Remarcati pretiozitatea formularilor (“a analiza cu necesara atentie si responsabilitate” , “garanti ai dezvoltarii” , “industriei in care activam” , “motivul primordial" , "minunatului nostru oras”)  si celeritatea probata de responsabilul cu gestionarea corespondentei adresate Consiliului Local (comparativ cu abuzul cras savarsit de acelasi/aceiasi in cazul petitiei adresate de un numar de 85 locuitori ai Cetatii aceluiasi Consiliu) …



- va urma -


* voi dezvolta ambele categorii intr-un articol viitor , cu exemple concrete .

** vezi aici .

       *** Hotel Sighisoara are , conform cu sustinerile cuplului de operatori Nelu Lazar zis Joker & Ratiu , “29 de camere (single si duble) si 3 apartamente amenajate confortabil, dupa standardele pietei occidentale” . Prin urmare , la capacitate , numai din activitatea de cazare hotelul produce cca. 2.000 euro pe zi . Din astia , cca. 55 de euro au ajuns , in 2009 , la proprietarul cladirii (respectiv Consiliul Local Sighisoara) . Dar sa ne intelegem : 55 de euro/lunar , nici macar pe zi 
Concluzie : din parteneriatul public-privat Hotel Sighisoara , partea privata (respectiv Nelu Lazar & Ratiu) poate umfla , in sezon , undeva la 2000 euro/zi numai din cazare . Concomitent , partea publica (respectiv noi , comunitatea) incasam , per total , mai putin de 2 euro/zi (vezi situatia aferenta anului 2009) . Un parteneriat absolut echitabil ... 

.

luni, 6 iunie 2011

Un eveniment


Duminica , la sediul Forumului German ,  a fost dezvelita prima dintre cele douazeci si sapte de placute indicatoare ale strazilor din Cetate . Placutele sunt rezultatul initiativei d-nei Fernolend (MET) , initiativa la care au subscris Forumul Democrat al Germanilor , Fundatia Veritas , directorul Muzeului de Istorie Sighisoara si Grupul de initiativa al locuitorilor Cetatii .

Trebuie sa mentionez ca initiativa a fost agreata inclusiv de mai marii Primariei Sighisoara . Evident , acestia nu au contribuit cu absolut nimic la realizarea proiectului , dar nici nu au bagat bete-n roate .

Placutele au fost proiectate de dl. profesor Wilhelm Fabini , care a realizat si macheta (pe bani proprii) . Tot respectul pentru acest om .

La realizarea proiectului au fost invitati sa contribuie - cu bani - si operatorii in turism stransi in Asociatia Turistica Sighisoara . Initial , acestia s-au declarat de acord si au aratat chiar un usor entuziasm . Cand a venit insa timpul sa bage mana-n buzunar , entuziasmul s-a topit si au inceput lamentarile : e criza , n-avem , nu putem , etc. . In final , operatorii ATS n-au contribuit cu nici un sfant .

Pana la urma  , placutele au fost platite de MET . 

Momentul dezvelirii placutei (foto prin amabilitatea d-nei Tuerk)

Personal , sunt multumit sufleteste ca strazile Cetatii vor purta , din nou , si numele lor istoric , respectiv german . Acesta este un act de dreptate si de reparatie morala care era absolut necesar . Le multumesc tuturor celor care au facut acest lucru posibil .  

sâmbătă, 4 iunie 2011

Din Cetate (II)


       La ora la care scriu aceste randuri , dinspre Piata Cetatii se revarsa un falset de fanfara (piese selectate - premeditat parca - pentru un spectacol de circ) la un nivel sonor care misca supa-n farfuriile nefericitilor care au avut proasta inspiratie sa manance pe terasele din Piata Cetatii .   

Lume multa . Masini si mai multe . Soare . Praf . Noxe . Claxoane stridente si insistente . Nuntasi asudati . Ambuteiaje . Nervi . Peste tot vacarmul , rapait de toba . ... De cateva zile , noi semne de circulatie pe care nu le respecta nimeni . Iar adevarul este ca nici nu pot fi respectate .  Intr-un cuvant , dementa ...

Cum umbla vorba ca o imagine face cat o mie de cuvinte (si nici nu poate fi calificata ca fiind subiectiva sau rau intentionata) , iata cinci fotografii facute acum cateva ore :

Obligatoriu la stanga sau la dreapta . ...

... Asta ar fi stanga , ...
... in fundal aveti dreapta , ...

... iar asta ar fi "inainte" . Remarcati taxiul care circula degajat pe sens interzis si terasa asa numitei Case cu cerb , care se tot dilata , de la 
o zi alta , probabil din cauza caldurii .

Peisaj medieval cu autoturisme . Remarcati , va rog , in fundal stanga ,
indicatorul "oprirea interzisa" ...

O sugestie pentru edili : castanul din Piata Cetatii (vezi a doua fotografie) ocupa mult prea mult spatiu . Ar trebui toaletat , in bunul vostru obicei , la rasul solului . In locul lui ar merge vreo doua locuri de parcare sau trei-patru mese …

joi, 2 iunie 2011

Din Cetate


Intr-una din diminetile trecute aud (fara sa vreau) o discutie purtata de doua doamne in varsta , vecine cu mine : d-na R. si d-na W. . Prima (care locuieste intr-o casa situata pe una din laturile Pietei Cetatii) i se plangea celei de-a doua despre supliciul la care este supusa in zilele in care in Piata Cetatii este amplasata scena volanta pe care se produc diversi circari . Femeia era efectiv disperata . Povestea ca la ultimul balci cu program prelungit (care s-a intamplat undeva prin 20 aprilie) a ajuns sa caute cazare la pensiunile situate mai catre marginea Cetatii ca sa se poata odihni . Evident , a cautat degeaba , deoarece toate locurile erau ocupate (asta apropos de vaicarelile operatorilor) …  Si tot acest supliciu pentru ce ? Pentru ca asa vor cei cativa lacomi care s-au instapanit peste Cetate si peste oras si care au tupeul sa ne prosteasca-n fata cu povesti despre grija lor pentru comunitate
______________________________________________________

Azi a avut loc debutul Campaniei de conştientizare „Sighişoreni pentru o cetate mai curată” , campanie initiata si promovata cu surle si trambite de Primaria Sighisoara (vezi aici) in contul “Anului European al Voluntariatului” .

Undeva catre amiaza , angajati ai Primariei au plimbat ceva saci pentru gunoi in jurul liceului Haltrich , pozand in voluntari preocupati de salubrizarea zonei . Rezultatele actiunii (tinand cont de numarul participantilor si de tam-tam-ul care a precedat-o) : mai putin decat mediocru .

Inca ceva : voluntariatul se face din proprie initiativa , in timpul liber si neretribuit . O actiune formala , dispusa de sefi in timpul programului de lucru si retribuita normal nu este voluntariat , ci pur si simplu mascarada* !

Sunt curios sa aflu cam cati bani va papa aceasta "campanie"


* mascarada = acțiune sau atitudine falsă, ipocrită; prefăcătorie, înșelătorie, farsă, festă, înscenare. Faptă menită să păcălească pe cineva. ◊ Expr. (Rar) Om de mascaradă = om de nimic; secătură.