vineri, 20 ianuarie 2012

Basescu ≠ Ceausescu !



A-l compara pe Basescu cu Ceausescu este mai mult decat o simpla dezinformare si manipulare : este aproape o impietate . Daca cui si cum foloseste aceasta manopera este mai dificil de patruns , argumentele - respectiv faptele - pe care imi sprijin sustinerea sunt clare si lipsite de echivoc . Iata cateva :

1. Poporul roman , sub conducerea lui Ceausescu , a construit o flota maritima comerciala care avea peste 300 de nave (asta fara a pune la socoteala navele flotei de pescuit oceanic si fluvial) . Din aceasta flota , in februarie 2011 , au mai ramas 5 (cinci) nave .

In calitate de fost ministru al transporturilor , numitul Basescu este inculpat in Dosarul Flota , fiind acuzat , alaturi de Paul Teodoru si Aurel Novac , de instrainarea in frauda statului roman a unei parti a flotei . Prejudiciul initial retinut in sarcina inculpatilor a fost de cca. 275 milioane euro . Astazi , judecarea dosarului este suspendata iar prejudiciul a fost reevaluat . Si nu mai exista .

2. Poporul roman , sub conducerea lui Ceausescu , a industrializat Romania , a construit canale de navigatie , canale de irigatie , hidrocentrale , centrala atomica , metrou , etc. , si a restituit creditorilor externi toti banii imprumutati pentru aceste investitii (cca. 12 miliarde dolari) . In decembrie 1989 poporul roman nu numai ca nu datora un cent nimanui , dar avea rezerve valutare lichide de cca. 1,8 miliarde dolari (asta fara a pune la socoteala creditele acordate altor state) .

Basescu si predecesorii lui democrati , in numele poporului roman , au indatorat Romania pana la nivelul a aproape 100 miliarde euro . In versiunea oficiala , destinatia banilor imprumutati a fost , in principal , plata pensiilor si plata bugetarilor .

3. In numele convingerilor politice , Ceausescu a facut , de la varsta de 15 ani , inchisoare . In repetate randuri . In final , a murit cu demnitate , cantand in fata plutonului de executie .

Basescu nu are convingeri . Nici onoare . Nici  demnitate . Dorinta de parvenire , lacomia si setea de putere ii tin loc si de convingeri , si de onoare , si de demnitate . 

Exemplu luat la intamplare : PDL-ul lui Basescu , din membru plin in Internationala Socialista , a virat-o brusc la dreapta si , din ianuarie 2007 , este membru cu drepturi depline in PPE . Poti avea convingeri , onoare si demnitate in conditiile in care , pana mai ieri , pretindeai ca esti socialist iar azi te ţii moţul dreptei ?    

4. Sub conducerea lui Ceausescu , in Romania a fost eradicat analfabetismul . Cu exceptia tiganilor asociali , care au ramas semianalfabeti , generatiile tinere ale Romaniei au fost scolarizate gratuit . Copiii proveniti din familii cu venituri mici au beneficiat de burse care acopereau toate costurile scolarizarii .

In Romania lui Basescu , 40% din romani - in majoritatea lor tineri cu varste de pana la 20 de ani - sunt analfabeti sau semianalfabeti (conform unui raport recent al Comisiei Europene) . Cei care ar vrea sa invete , in marea lor majoritate , provin din familii care nu au bani sa-i tina la scoala . De regula , cei care provin din familii avute nu sunt interesati de carte , dar reusesc sa ajunga masteranzi si doctoranzi . La maturitate , devin politicieni sau functionari publici de rang inalt .

Tot in Romania lui Basescu , avem o inflatie de masteranzi semianalfabeti , de profesori agramati si de doctoranzi fara bacalaureat …  

5. In Romania lui Ceausescu au fost tinute sub control strict o serie de boli grave , cum ar fi TBC-ul , sifilisul , s.a.m.d. . Altele au fost complet eradicate (ex. pelagra) . Asistenta medicala , spitalizarea si medicamentele , asa cum erau , erau gratuite pentru toti , nu numai pentru unii . Tot in acele timpuri de trista amintire , s-au construit sute de spitale , clinici si policlinici .    

In Romania lui Basescu s-au inchis 67 de spitale . Peste contributiile de asigurari de sanatate s-a introdus “coplata” serviciilor medicale . Medicamentele au ajuns sa coste bani grei . S-a intentionat (se intentioneaza) introducerea platii in sarcina “asiguratilor” inclusiv pentru urgentele medicale . In plus , toti romanii vor fi obligati la plata unor asigurari medicale suplimentare . Private . Cine nu plateste , nu va beneficia in caz de nevoie . Altfel spus , cine nu are bani , va putea crapa la usa spitalelor …

Tot in Romania lui Basescu si a predecesorilor sai democrati , o serie de boli eradicate in timpul dictaturii comuniste , cum ar fi pelagra , au reaparut . TBC-ul , bolile cu transmitere sexuala , diabetul , bolile de inima si bolile canceroase cunosc o recrudescenta alarmanta* .

6. In Romania lui Ceausescu , toata lumea "se descurca" "de la locul de munca" . Daca lacomia iti impingea insa mana prea adanc in avutul obstesc , plateai . Imediat . Cu libertatea sau , dupa caz , cu viata . Indiferent cine erai .    

In Romania lui Basescu si a predecesorilor democrati ai acestuia , daca furi o paine esti condamnat la ani grei de inchisoare cu executare . Daca furi fabrica de paine , ajungi in Parlament . Daca instrainezi , in frauda poporului , flota Romaniei , ajungi presedinte .   

7. In felul lui , Ceausescu a fost un roman patriot . Basescu , daca este roman , imi pare a fi un renegat si-un tradator** .  

As putea continua pana maine , dar este lipsit de sens . Faptele enumerate anterior sunt mai mult decat suficiente pentru a-mi sustine punctul de vedere exprimat in preambul .

Chiar daca Basescu nu este (si nu va putea fi niciodata ca) Ceausescu , sper s-o sfarseasca ca acesta . Spre deosebire de acesta din urma , o merita din plin si , cu fiecare zi care trece , sansele ii cresc ...


* Spre deosebire de anii ’80 , cand multi dintre occidentali ne cainau cu lacrimi de crocodil inclusiv pentru problemele (reale sau inventate) sistemului sanitar , azi nimeni din occident nu mai face caz de aceste aspecte . Sunt considerate , probabil , probleme minore .    
** Nu mai departe de ieri (in discursul sustinut in fata ambasadorilor acreditati in Romania) , presedintele Basescu si-a reafirmat optiunea pentru accelerarea procesului de creare a Statelor Unite ale Europei … Ca roman , ma simt tradat de cel care personifica Romania .

Niciun comentariu: