sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Subiectivism sau ticalosie ?



Dintre posturile romanesti , urmaresc aproape exclusiv Antena 3 . Motivul : cu toate ca nu a fost si nu este ceea ce s-a pretins si se pretinde a fi , acest post a fost singurul relativ suportabil . A fost deoarece cu fiecare zi care trece , pe langa faptul ca manipuleaza si dezinformeaza din ce in ce mai abitir , se manelizeaza . Adica se transforma intr-un fel de OTV cu pretentii . Adica devine insuportabil .

Iata doua categorii de argumente (motive) :

1. Jurnalele nu mai prezinta aproape nimic altceva in afara de crime , sinucideri , accidente , incendii , violuri , batai , tiganii , “mondenitati” , fotbal si autoelogii groase . Trec peste aspectele care tin de manelizare (din motive de evidenta) si ma opresc , la intamplare , asupra unui exemplu de manipulare si dezinformare crasa : incepand cu joia fiecarei saptamani , cel putin un sfert din continutul jurnalelor este dedicat aventurilor bucurestenilor porniti in migratia saptamanala catre statiunile de pe Valea Prahovei sau litoral (dupa anotimp) si retur . Repetarea obstinanta a celor amintite induce ideea falsa ca , daca nu intreaga tara , atunci macar intreg Bucurestiul se pune in miscare avand un singur tel : distractia (dupa cum ni se arata , o distractie imbecila , lipsita si de noima , si de bun simt) .

Unde este manipularea si dezinformarea ? Statisticile - si cele oficiale , si cele private - ne arata cu o buna aproximatie numarul celor care nu-si gasesc locul si linistea : undeva intre maximum 25.000 si 30.000 . Asta inseamna cca. 1,25 - 1,3% din populatia Bucurestiului si cca. 0,12 - 0,13% din populatia tarii . Adica niste procente absolut INSIGNIFIANTE . In pofida acestei evidente , jurnalistii Antenei 3 creeaza si intretin deliberat si consecvent impresia falsa ca intreaga Romanie este cuprinsa de frenezia turismului de turma avand drept scop final distractia tampa . Asta in conditiile in care majoritatea cetatenilor acestei tari traiesc de la o zi la alta ... Acest tip de intreprindere poarta numele de manipulare si dezinformare  .

2. Asa numitele talk-show-uri sunt sustinute de tot soiul de indivizi : politicieni corupti pana in maduva oaselor si care transpira nesimtire prin toti porii , reprezentanti ai “societatii civile” piscati de diverse servicii de informatii , profesori de pe la tot soiul de universitati , unii dintre ei mai agramati decat  Vanghelie , jurnalisti-mercenari naimiti sau in cautare de stapan , functionari publici aroganti si chiar mai nesimtiti decat politicienii , s.a.m.d. . Toti acesti nefericiti isi urmaresc exclusiv propriile interese , avand , totusi , un numitor comun care ii leaga : escamotarea adevarului si ura viscerala impotriva asa numitului comunism nationalist promovat de Ceausescu . In virtutea intereselor individuale si a numitorului comun , cei amintiti , secondati indeaproape de realizatori , mint , dezinformeaza si manipuleaza . S-o luam pe rand :

Adevarul este escamotat in diverse moduri , incepand cu ignorarea faptelor (in tot sau in parte) si terminand cu rastalmacirea acestora . Majoritatea participantilor evita (sau sunt incapabili) sa discute despre cauzele prime ale situatiei in care am ajuns , marginindu-se (cu cateva exceptii notabile) sa mestece clisee demult devalorizate , clisee care au in vedere aproape exclusiv consecinte ale acestor cauze .   

In ceea ce priveste ura impotriva oranduirii sociale de dinainte de ’89 , un exemplu ilustrativ poate fi sudalma scrasnita rostita de numitul Ciuvica catre sfarsitul emisiunii Subiectiv de ieri seara . Respectiva sudalma era adresata tuturor celor cu nostalgii (afirmate sau prezumate) legate de perioada amintita , si a fost provocata de unul dintre invitatii (Valeriu Pricina , colonel in rezerva*) care a comis imprudenta sa observe un fapt dealtfel evident : “… locuim in casele facute de poporul ala …” . Observatie la care numitul Ciuvica (altfel un individ rational) a explodat , asemuindu-ne pe  majoritatea celor care am avut o anumita varsta in ’89 cu “niste cretini” .

De fapt , domnul Ciuvica nu a fost singurul care si-a dat in petic . I-a tinut isonul si un oarecare Vlad Nistor , istoric si profesor** , care a aberat , relativ la “casele facute de poporul ala” , ceva despre “inchisori colective” (?!) . Din dreapta acestuia din urma s-a trezit behăind si deputatul Mihai Voicu , vicepresedinte PNL*** , cum ca el nu e dispus sa-si mai aminteasca nimic cu placere din perioada aia . Din lipsa de argumente si ca sa elimine orice posibile dubii cu privire la propria-i capacitate intelectuala , bouleanul a bâlbâit , retoric , o intrebare : “Si daca era democratie si nu era Ceausescu si comunismul , nu se faceau tot alea ? Poate se faceau de 500 de ori mai multe si mai bune !...”  

… Ce vorbesti , maimutoiule ? Tot alea , da' de 500 de ori mai multe si mai bune ?! Pai voi , “democratilor” , ati avut la dispozitie aproape tot atata timp cat a avut si Ceausescu … , si ce-ati facut cu el , in afara faptului ca ati impanzit tara cu o droaie de viloaie de prost gust facute cu banii furati din averea construita de acest popor inainte de ’89 ? NIMIC ! Nimic in afara de furt , distrugeri si tradare . Da , TRADARE . Ati tradat si ati vandut acest popor din lacomie . Si il urati pe Ceausescu pana dincolo de mormant nu pentru abuzurile reale sau inventate , deoarece nu dati doi bani pe suferintele acestui popor , ci de frica . Si de ce va este frica nu veti scapa .

Cu fiecare zi care trece imi devine tot mai clar ca singura perioada cu adevarat fasta din istoria acestui popor a fost situata undeva in intervalul 1948 - 1989 …    


* Multi rezervisti au - si o sa aiba tot mai des - ocazia sa mediteze la juramantul incalcat in ’89 . Sperjurul , la fel ca tradarea , este pacat greu ... 

** Unsuros individ . Scarbos de-a dreptul .    

*** Ce altceva ar putea spune un liberal , egoist si lacom prin definitie ? Si care intuieste cam ce fel de rasplata l-ar astepta daca viitorul ar readuce democratia populara ?...   

Niciun comentariu: