duminică, 17 martie 2013

Nici Consiliul Local nu pare interesat de multiculturalism …



In loc de preambul : in decembrie anul trecut , in holul de la intrarea in Kaufland , am purtat un scurt dialog cu politicianul Oprean , dialog pe care l-am incheiat spunandu-i ca-i un magar si ca ar face bine sa ma evite pe viitor .
Am primit inregistrarea sedintei Consiliului Local Sighisoara din 28 feb. a.c. . Nu de la cine m-as fi asteptat , dar asta-i o alta poveste .

Informatia initiala a fost doar partial corecta , in sensul ca singurul care s-a gasit sa glasuiasca a fost numitul Oprean Petru . Ca un adevarat politician , acesta a bâiguit cateva fraze prolixe . Dintre acestea , am ales sa analizez succint urmatoarele trei :

1. “Domnu' presedinte (de sedinta Burlacu , n.m.) , scuzati naivitatea (sic !) (…) , dar cand am citit aceasta informare m-am simtit lezat ca om . (…) Ca roman m-am simtit jenat , orasu’ asta are oameni de cultura , profesori , cenacluri literare (sic !) , oameni care se ocupa de cultura Sighisorii , care scriu carti , referate , poezii , ce vreti d-vs. , nimeni n-a avut nici o obiectie …” .

Prin urmare , politicianul Oprean s-a simtit si jenat si lezat “ca om si ca roman” fiindca din intreg “orasu’ asta” , care desi are si “oameni de cultura” si “cenacluri literare” si “ce vreti d-vs.” , nu s-a gasit nimeni - in afara mea - sa obiecteze (deduc din context) la amplasarea bustului lui Petofi Sandor in Parcul Cetatii . Trec peste faptul ca politicianul Oprean are grija sa ma plaseze (oarecum justificat) in antiteza cu “oamenii de cultura” din “orasu’ asta” si ma opresc asupra ambiguitatii in exprimare : e neclar daca politicianul Oprean s-a simtit jenat de indolenta si/sau de lasitatea cenaclistilor sighisoreni sau s-a simtit lezat de faptul ca (in opinia d-lui) am fost singurul care s-a gasit sa obiecteze la amplasarea abuziva aflata in discutie . In context , mai remarc ca “m-am simtit” (in general) si “m-am simtit jenat” (in particular) sunt trairi incompatibile cu calitatea de politician …

2. “Oare este necesar ca fiecare idee , fiecare putem visa noaptea orice , santem liberi , n-am inteles de ce aceste probleme , va spun si m-am simtit asa lezat (din nou , n.m.) ca ca (sic!) medic , ca avem Spitalul Municipal care trăbuie discutat si s-a pus problema asta … un vis a lu’ … un cetatean . Poate reusiti , in cadrul Primariei , ca anumite petitii ca aceasta sa le discutati cu dansii . (…) Sa retinem viitor , poate cineva din Primarie , poate d-na secretar , poate consilieri ai Primariei , desi e dreptul d-lor sa faca petitii , sa fie analizate inainte si eventual , puse la “Diverse” , pentru ca pe ordinea de zi sunt probleme mult mai serioase .” 
            
Raspunsul la dilema politicianului Oprean este simplu : legea este cea care obliga orice institutie sa raspunda oricaror solicitari sau petitii adresate de indiferent care cetatean . Instigarea la ignorarea petitiilor adresate de cetateni Consiliului Local este infractiune si se pedepseste cu privarea de libertate pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 3 ani .   

De remarcat ca politicianul Oprean , probabil din cauza infatuarii excesive , intampina dificultati in intelegerea faptului ca ierarhia prioritatilor difera de la persoana la persoana . In plus , manifesta tendinta de a considera serioase numai chestiunile care tin de “cultivarea relatiilor” , de “promovarea turismului” si de gestionarea lucrativa a banului si a patrimoniului public , considerand drept atitudini neserioase respectul pentru simbolurile noastre nationale si grija pentru prezervarea adevarului istoric .  

3. “Mi-o spus cineva , un om de cultura* din Sighisoara (remarc o fixatie pe “oamenii de cultura”, n.m.) , nu-i dau numele , ca Eminescu are un loc onorant (sic !) , e la Casa Copiilor , cu alti scriitori (sic !) , trec copiii si-l vad . Cred ca cu asta-m spus tot . Respectam dreptu’ lu’ … d-lui … Staicu de a scrie petitii , da’ trebuie analizate si totusi e o agenda a Primariei si sa punem lucrurile serioase care privesc cetatenii orasului si sa nu ne pierdem timpu’ .”

Sunt aproape fara replica … “Eminescu are un loc onorant (adica locul il onoreaza , nu invers) , e la Casa Copiilor , cu alti scriitori , trec copiii si-l vad” . Politicianul Oprean are dreptate : cu asta a spus tot . Arareori mi-a fost dat sa aud atatea tampenii inghesuite intr-o singura fraza . Cam mult pentru cineva care face recurs dupa recurs la “oamenii de cultura”

Daca inteleg bine , in opinia politicianului Oprean e suficient daca pe langa bustul lui Eminescu trec - probabil fara sa-l vada - cativa copii care mai ratacesc cand si cand prin curtea fostei Case a Pionierilor … La urma urmelor , vorba celui mai cenaclist dintre cenaclistii momentului , Eminescu nu-i nimic mai mult decat “cadavrul nostru din debara” , asa ca un loc la dos , in compania altor scriitori revoluti , este suficient de onorant … 

       Lui Petofi insa , drept recunostinta pentru versurile in care ne gratula cu epitete ca “lepadaturi de paduchi” , “gunoi“ , “corbi scarbosi fata de care nu trebuie sa existe îndurare” etc. , i se cuvine locul hotarat de colegii din legislatura trecuta ai politicianului Oprean , respectiv fix in buricul targului .

In loc de concluzie , reproduc o fraza-cheie din zicerile rostite de acest om mic intr-un alt moment al sedintei : “Majoritatea acestor legaturi (“de infratire” cu diversi straini binevoitori , n.m.) s-au stabilit dupa 1990 , dar ele trebuie cultivate in continuare . Dupa ce n-au mai venit cu tiruri sa descarce ajutoare , nu s-a mai facut aproape nimic .

Desi am rezerve serioase in privinta altor competente si calitati , sunt in masura sa confirm ca politicianul Oprean este de departe cel mai calificat din actualul Consiliu sa emita judecati in chestiunea tirurilor cu ajutoare

Voi reveni .


       * Recursul insistent la “oamenii de cultura” pare a fi incercarea unuia care se stie nevolnic de a-si transfera prin asociere ceva din presupusa autoritate a celor invocati . 
.

Niciun comentariu: