duminică, 24 martie 2013

Sa scapi de dracu ca sa dai de ta-su’ …



In anticiparea incetarii mandatului condamnatului Ioan Dorin Danesan , vanzoleala mare printre hienele locale . Sondaje de opinie cu intrebari bizare* , tatonari scârboase , aliante-nfiripate la botu’ calului , promisiuni si amenintari de la de-abia insinuate pana la explicite s.a.m.d. . Miza : accesul neingradit la banul public si la patrimoniul comunitatii .

Citind declaratiile inca primarelui Danesan , s-ar putea  ca veleitarii sa se cam grabeasca … Cererea de revizuire pe care condamnatul a afirmat ca o va inainta in termen are sanse serioase sa fie admisa , daca tin cont de cele declarate public in cursul anului trecut de expertul DNA care a contribuit la intocmirea rechizitoriului …   

Doua vorbe despre condamnarea in sine : poate ca , pe fond , este intemeiata , dar contextul , motivele , mijloacele si scopul in care a fost pronuntata o fac categoric discutabila , daca nu cumva de-a dreptul ilegitima.

Cunosc in detaliu dedesubturile demersului si stiu exact cine si de ce l-a initiat , exploatand de o maniera rudimentara apetenta pentru popularitate a celui care si-a asumat punerea in practica a acestuia ; din declaratiile unuia dintre cei care au lucrat dosarul am aflat cum a decurs instrumentarea cauzei si am auzit si de sforile care s-au tras pentru pronuntarea unei condamnari , atat la instanta de fond cat si la cea de recurs .

La fel de bine stiu ca primarele Danesan nu este o victima nevinovata . Sunt , cred eu , suficiente motive pentru anchetarea , trimiterea in judecata si condamnarea acestuia . Dar nu numai a d-lui si nu asa ! Nu acordand impunitate unor ticalosi , nu prin folosirea vicioasa a legii pentru atingerea unor scopuri ilicite si nu prin exploatarea institutiilor statului in folosul unor indivizi chiar mai nocivi pentru comunitate decat cel condamnat .

Dincolo de toate astea , se profileaza o intrebare : presupunand ca mandatul condamnatului Danesan va inceta , cine ii va urma ? Unul ca Sarbu , care mulge fara pardon patrimoniul public local ? Colceriu , care are interese nemijlocite de afaceri in Cetate si in oras ? Vreun alt politician sighisorean onest ? Asa ca Basa , Burlacu sau chiar Oprean ?


* Undeva la inceputul lunii februarie am raspuns unui asemenea chestionar-fluviu , chestionar intocmit in folosul tanarului aspirant Sarbu , care se da de ceasu’ mortii sa ajunga primar exclusiv pentru a-si prezerva contractele in baza carora paraziteaza comunitatea … De remarcat ca intervievatilor le erau adresate intrebari inclusiv in legatura cu nivelul castigului lunar , cu orientarea politica (stanga-dreapta) , cu eventualele nostalgii dupa perioada anterioara “revolutiei” s.a.m.d. , curiozitati care depasesc cu mult aria de interes a unui chestionar electoral rezonabil .   
.

Niciun comentariu: