vineri, 28 iunie 2013

Din Cetate (V)



Zilnic ii multumesc (in gand sau cu voce tare) primarelui Danesan pentru generozitatea cu care a negociat dreptul a perverti istoria locului , drept pe care l-a acordat concetatenilor nostri maghiari . Gandul bun ma strabate ori de cate ori , aflat in curte , aud explicatiile ghizilor care-si aduc grupurile la placa comemorativa spanzurata pe zidul Primariei , placa dedicata unuia Apor Vilmos . Pentru cine nu stie , acest Apor Vilmos a fost un preafericit episcop-martir maghiar . Singura – dar absolut singura dumnealui legatura cu Sighisoara a fost aceea ca s-a nascut aici , in 1892 . N-a ramas in Sighisoara decat pentru foarte scurt timp . A fost declarat martir fiindca a fost impuscat de rusi , in 1945 (pe timp de razboi) , in Gyor-Ungaria .

Martirul mai are si un bust , amplasat la cca. 50 m. de placa comemorativa (scuzati cacofonia) , langa Biserica Catolica maghiara (scuzati , va rog , si aceasta cacofonie) . De mentionat ca Wikipedia precizeaza urmatoarele : “Blessed Baron Vilmos Apor de Altorja (February 29, 1892, Segesvár, Hungary – April 2, 1945, Győr, Hungary) was the Bishop of Győr (...)” .

La nici 30 de metri de bustul preafericitului martir , prin bunavointa excesiva a aceluiasi Danesan , avem inca un bust , al aproape la fel de fericitului poet Petofi , si acesta avand puternice legaturi cu Sighisoara (a trecut pe aici in drum spre Albesti) ...

Si uite-asa , din prea multa bunavointa , turistului occidental (si nu numai) i se imprima – fie si numai la nivel de subconstient - ideea perversa ca Sighisoara n-are treaba nici cu sasii , nici cu romanii , ci numai si numai cu maghiarii .

Pentru toate astea , multumim , Dorin Danesan . Nu te vom uita .
... 

In ultimul timp (ma refer la inceputul lunii iunie) , in cadrul corespondentei mele (aproape) cotidiene cu Primaria Sighisoara , am primit doua sau trei adrese intocmite/semnate “responsabil cu difuzarea informatiilor publice” Ratiu Silvia Anca . Asta dupa o lunga perioada de tacere a sus-numitei . Stilul epistolar a ramas acelasi : arogant-obraznic si plesnind de suficienta . E bine ca imi improspateaza memoria ...  
...

Apropo de aroganta si de obraznicie : numitul Gheorghe (Gigi) Maior , director la sereleul Primariei , tine sa ne dea un frumos exemplu de civism , parcandu-si fara drept autoturismul pe un loc destinat – dupa cum chiar dumnealui sustine – persoanelor cu handicap , loc situat fix in fata Primariei . O fi rezident si nu am aflat eu ?

Voi reveni .  
.    

Niciun comentariu: