marți, 15 octombrie 2013

Doua cuvinte despre raptul de la Nadăş , jud. Arad



Nu imi propun sa inventariez etapele raptului imobiliar prin care un sat intreg cu tot cu vecinatati a fost transferat in proprietatea unor persoane dubioase (vezi aici si aici) . Nu vreau sa scriu despre jigodiile in roba de magistrat care , la adapostul privilegiilor nemeritate si cot la cot cu escrocii au deposedat prin silnicie locuitorii Nadăşului de pamanturile si de casele lor . Nu vreau sa ma opresc nici asupra faptului deloc de neglijat ca Viorica si Mihai Colteu (acesta din urma fost secretar de partid la Pâncota) pretind ca au obtinut/mostenit 8.700 ha. (opt mii sapte sute hectare) de la o "evreica batrana" , pre numele ei Mairovitz … Altceva ma intriga in toata povestea asta : nu pot intelege cum in tot Nadăşul nu s-a gasit inca nimeni care sa se indure de cei doi Colteu si sa le astampere foamea de pamant odata pentru totdeauna . Pus intr-o situatie asemanatoare , as avea o singura dilema : pe cine sa miluiesc (mai intai) ? Pe talharii imobiliari sau pe talharii in roba ?

Avutia nationala pierduta in Ardeal ca urmare a "restituirilor" facute de talharii in roba catre "urmasii" latifundiarilor alogeni si ai grofilor maghiari de la sfarsitul sec. XIX este evaluata la peste 65 miliarde euro (vezi aici) . Dincolo de suma seaca , s-a instrainat pamantul tarii , pamant pentru care bunicii si strabunicii unora dintre noi si-au varsat sangele …

Cine , cand si cum raspunde pentru aceste crime strigatoare la cer ? Jigodiile de taranisti care s-au dat de ceasu' mortii pentru "restitutio in integrum" ? Jigodiile de politicieni care au votat una dupa alta un sir de legi samavolnice care au permis si au incurajat acest rapt ? Talharii in roba care au praduit cot la cot cu "urmasii" , inchizand ochii la falsuri si facand abstractie de faptul ca secaturile de grofi au fost despagubite de statul roman in perioada interbelica cu nu mai putin de 3,2 tone de aur de 24 karate ?
.

Niciun comentariu: