joi, 20 februarie 2014

Ucraina , preambulul viitorului nu prea indepartat



Mi se intampla sa fiu intrebat de cei care imi cunosc opiniile despre cum vad eu viitorul . Marturisesc ca nu pot anticipa ce va sa vina , dar imi pot imagina cateva posibile scenarii .

Privind la ceea ce se intampla zilele astea in Kiev , am senzatia ca privesc intr-un viitor nu prea indepartat , la unul dintre aceste scenarii .

      In alta ordine de idei , desi ma umple de incantare sa vad cum brutele cagulate ale unui stat opresiv primesc o riposta pe masura din partea cetatenilor abuzati , ma incearca o unda de tristete stiind cat de gresita este optiunea acestora din urma si cat de desarte le sunt sperantele . Cu siguranta le-ar fi mai bine in CSI decat in UE . (fotografie DCNews)  

PS As fi curios sa-i vad pe umflatii care maltratau batranii si femeile la Pungesti fata in fata cu o multime inarmata de genul celei din Kiev … 


UPDATE 21.02.14 : O perspectiva extrem de interesanta asupra situatiei din Ucraina gasiti aici . Din cuprins :

"(...) Presa occidentală, ca întotdeauna, minte. Presa din România, ca întotdeauna, regurgitează fără să gândească intoxicările pe care le găsește în presa occidentală. Declanșarea „fazei fierbinți” a conflictului se datorează exclusiv puciștilor pro-americani care, sub conducerea directă a ambasadorului SUA la Kiev, Geoffrey R. Pyatt, au atacat clădirea parlamentului pentru a nu permite desemnarea noului prim-ministru. „Demonstranții pașnici”, înarmați cu bâte, cocktail-uri Molotov și arme de foc au încercat să ia cu asalt clădirea, omorând în proces 9 polițiști. În orice țară, atunci când o „forță politică” finanțată din exterior recurge la violență armată, iar în spitale ajung polițiști și civili cu plăgi împușcate, discuțiile politice se termină și încep operațiunile de lichidare a teroriștilor." 

"(...) Pentru SUA, ar fi ideal ca războiul civil din zona Mării Negre să dureze cât mai mult, iar întreaga regiune să afecteze negativ stabilitatea și economia rusească și cea europeană. Ne îndreptăm spre un război civil la scară largă. Cine crede că vărsarea de sânge se va limita la teritoriul ucrainean, nu a învățat nimic din lecțiile „Primăverii Arabe”." 
                      

6 comentarii:

razvan coltea spunea...

Am multe retineri fata de opiniile exprimate de "Vocea Rusiei".Ca occidentul si-a bagat coada este in afara oricarei discutii.Dar sa nu uitam ca elementul declansator a fost prestatia de o imbecilitate superba a celui care a fosr ales cu surle si trambitze in fruntea tarii. Daca era cinstit si spunea din capul locului ca directia Ucrainei este spre est nu cred ca se ajungea acolo.Dar dupa ce le dai pe la nas cu fata morgana numita occident si te sucesti intr-o zi, atunci cand toata lumea astepta semnarea tratatului de asociere, trebuie sa te astepti la urmari serioase.In fond ce-l costa sa semneze acordul si , ulterior, sa o mermeleasca? Dar a fost idiot si nu numai el ci si tatucul de la rasarit.Iar Vocea Rusiei poate sa sustina orice dar in momentul in care sute de mii de oameni ies in strada si ridica baricade este penibil sa susti ca a fost o manipulare ordinara.Inseamna ca refuza sa vada toate cauzele care au dus la situatie.In rest, e clar ca ai dreptate, or sa-si muste ei pumii mai tarziu atunci cand binefacerile occidentului se vor pogora asupra lor.

Florin Staicu spunea...

Orice opinie exprimata de indiferent cine trebuie privita cu retinere si judecata cu prudenta ... Pe de alta parte , Vocea Rusiei este , in opinia mea , mult mai credibila decat DW , de exemplu .

Cu Ucraina lucrurile sunt complicate . Sunt convins ca nu toti cei care protesteaza pe strazile Kievului sunt pro occident , dupa cum sunt convins ca toti cei care protesteaza sunt masa de manevra pentru occident .
Dar nu asta am intentionat sa scot in evidenta , ci pur si simplu , privind la ceea ce se petrece pe strazile Kievului am realizat ca asa ar putea debuta anarhia care va veni ...

razvan coltea spunea...

Intr-adevar, cam asa ar putea arata anarhia ce va veni.Iar DW, indubitabil,este mult sub Vocea Rusiei.Ceea ce ma uimeste pe mine este cum a fost lasata situatia de acolo sa escaladeze pana in acest punct.Recunosc, cateodata si eu ma minunez de cate ciudatenii imi trec prin cap dar ca cineva sa fi pus la punct un asemenea scenariu cu o tara precum Ucraina , cu dimensiunile sale, nu mi-a trecut prin cap.

Florin Staicu spunea...

Situatia nu a fost lasata sa escaladeze , ci a fost impinsa sa escaladeze . Artizanii dezordinii au fost , pe de o parte , americanii , pe de alta occidentalii . Motivele sunt relativ evidente .
Ucraina este o tara perfect pretabila la malversatiunile democratiilor adevarate : bogata in resurse , pozitionare strategica , populatie eterogena si concentrata in regiuni distincte , saraca , indobitocita sistematic , parte nationalista , parte ametita de mirajul prosperitatii occidentale , parte nostalgica dupa URSS s.a.m.d. .

razvan coltea spunea...

Dupa tot ce s-a intamplat in aceste zile, macelul din Kiev, nu cred ca va ramane fara urmari.Eu nu mai vad o Ucraina in foarma actuala.Nu-mi este foarte clar daca o sa fie o secesiune sau o federatie cu entitatti cvasiindependente.Cert este ca scandalul o sa fie alimentat permanent de catre cei care doresc haos in aceasta parte a Europei.

Florin Staicu spunea...

Foarte probabil ai dreptate .