luni, 16 noiembrie 2015

Cateva consideratii pe marginea "Listei de revendicări și propuneri republicata” (II)



2. Capitolul “Protecția patrimoniului istoric și natural”

- Daca vrei sa topesti inutil si cu metoda banu’ public, apeleaza la scriitorii de proiecte si strategii. Astea pot fi declarate ca perimate mai repede decat sunt scrise si o poti lua imediat de la capat. (“Stategia de dezvoltare urbana. Exista una prost facuta si deja depasita. Trebuie reactualizata.”)
- Daca vrei sa-ngropi o problema, infiinteaza o comisie, preferabil una formata din specialisti (“o evaluare rapidă și competentă de către o comisie de specialiști asupra abuzurilor comise asupra zonei protejate”).
- Daca nu poti sa-ti convingi auditoriul, baga-l in ceata (“reamenajarea inlantuirea de spatii publice Parc - Piata Octavian Goga - zona Sigma”).  
- Daca esti incapabil sa solutionezi o problema, paseaz-o altora folosind o formulare cat mai impersonala (solutia este gasirea unei solutii si pentru Sala Polivalenta, si pentru Strandul Nou s.a.m.d.).
- Daca tot te afli-n treaba, nu uita sa tragi spuza si pe turta ta (“Rezervația Breite se află într-un real pericol (...). Evaluarea grabnică de către specialiști a stării actuale și atribuirea custodiei unor ONG-uri de profil locale.”)
- Daca nu poti sa-ti convingi auditoriul, zapaceste-l (“cerinta mai generala ca strategiile care nu prea sint pt viitorul sighisoarei sa priveasca orasul in contextul microegiunii cae ne inconjoara, ne defineste, ne hraneste chiar”).
- Daca esti incapabil sa rezolvi o problema, paseaz-o altora folosind o formulare cat mai impersonala (“aplicarea regulamentului de acces auto în cetatea medievală”, “respectarea legislatiei in vigoare de catre SC... SRL” s.a.m.d.).
...

Retin ca justificata propunerea de a muta Primaria in ruina CEC si de a transforma actualul sediu intr-un institut de invatamant superior serios sau intr-un muzeu. Hotararea ar putea fi luata in urma unui referendum local, ocazie cu care s-ar putea delibera, fie si numai consultativ, si asupra dimensiunii aparatului administrativ local si a salarizarii acestuia.     
Asa s-ar putea rezolva, eventual, si problema unei “Piete Centrale pentru evenimente culturale, ca piață pentru producători locali și meșteșugari din zona Sighișoara”, problema care se pare ca-i chinuie nefiresc de mult pe cei cativa oenghisti-activisti si ziaristi locali.
...

Voi trata separat chestiunea zisului Festival Medieval si chestiunea asa numitei Piete Centrale. Sunt conexe si merita o atentie speciala.    

- va urma -

Niciun comentariu: